DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Miért vannak még mindig mormoták a Kanadai Nagydíjon?

A montreali hétvége szabadedzésén Romain Grosjean elütött egyet a védett állatfaj képviselői közül. Charlie Whiting versenyigazgató is beszélt a megoldhatatlannak tűnő kanadai mormotakérdésről.

A Kanadai Nagydíjat 40 éve tartják meg a montreali Notre-Dame-szigeten, az évek során pedig számos alkalommal feltűntek mormoták a pályán, akik többször életükkel fizettek a találkozásért a Formula-1 autóival. Emlékezetes, hogy 2007-ben Anthony Davidson ütött el egy példányt a rágcsálók közül, a 2018-as verseny második szabadedzésén pedig Romain Grosjean Haasának esett áldozatul egy mormota.

A szabadedzés közben a versenyirányítás tisztában volt vele, hogy egy mormota kószál a pálya szélén, ezért egyesek – köztük Grosjean – nem értették, a sportbírók miért nem próbálták meg befogni az állatot. A kérdés még a két szabadedzés után tartott versenyzői találkozón is felmerült. Az ezen elnöklő Charlie Whiting versenyigazgató később a médiának indokolta meg, miért nem kezdtek semmit az állattal.



„A megbeszélésen teljes magyarázatot adtam a pilótáknak. Természetesen láttuk mi is a mormotát, én pedig megkérdeztem, megvalósítható-e, hogy elkapjuk. Olyan emberek, akik jóval többet tudnak a mormotákról, mint én, azt mondták, hogy nagyon oktalan dolog lenne megpróbálni. Mindent összevetve úgy éreztük, a jobb ott hagyni, és bízni abban, hogy nem megy az autók elé. Sajnos végül ez történt” – mondta el az Autosportnak Whiting.

Az egyedi esetről aztán áttért az általános jelenségre, a pálya környékén élő mormoták visszatérő problémájára: „Őshonos állatok a szigeten, védettek, és mindent megtesznek azért, hogy olyan helyre menjenek, ahova nem kellene nekik. Megpróbáljuk betömni a lyukaikat, de újakat ásnak, és ezeken át nagyon gyakran a pályára jutnak. Ez nem egy jó dolog, de nagyon keveset tehetünk azért, hogy kiirtsuk a problémát” – jutott arra a következtetésre Whiting, hogy a mormoták a jövőben is kockázati tényezők maradnak a Kanadai Nagydíjon.

Grosjean és a mormota balesete videón – gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: