DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Exkluzív videó: Megtettünk egy kört a Francia Nagydíj helyszínén!

Jövő vasárnap, majdnem napra pontosan 10 év után újra Francia Nagydíjat rendeznek az F1-ben: a helyszín Le Castellet, a Paul Ricard versenypálya lesz, ahol még régebben, legutóbb 1990-ben vizitált az autósport királykategóriája. A Formula.hu egy régi barátságnak köszönhetően exkluzív pályabejáráson vehetett részt.

Mit tesz az a vezérigazgató, egyben promóter, akinek a Monacói Nagydíj másnapján, alig egy hónappal az általa szervezett Formula-1-es nagydíj előtt van néhány szabad órája? Arra a válaszra valószínűleg kevesen számítanak, hogy meghívja az épp arra bóklászó ismerősöket egy kis kocsikázásra, pedig jelen esetben ez a helyzet. Stephane Claire, a nagyfőnök vendégül látott bennünket birodalmában és nem volt rest előrántani a garázsból a pálya saját biztonsági autójaként szolgáló R8-as Audit sem, hogy megmutassa a nagydíjra kijelölt nyomvonalat. Hogy miért érdekes ez?

IMG-2110



Csupán azért, mert ebben a komplexumban - amelyet hosszú időn át Bernie Ecclestone birtokolt, aki ultramodern teszthelyszínné fejlesztette – 167 nyomvonal-konfiguráció áll rendelkezésre… Vettel, Hamilton és a többiek számára a jövő hétvégi derbi során 5842 méter lesz egy kör hossza, a vasárnapi versenytáv pedig 53 kör lesz. Mint a Francia Nagydíj újbóli életre keltésén 7 éve fáradozó vezérigazgató-promóter elárulta: az előzetes szimulációk alapján a legalacsonyabb sebesség 90 kilométer/óra lesz, a csúcs pedig 350. Ez az érték akár magasabb is lehetne, de a pálya híres-hírhedt egyenese, az 1,8 kilométer hosszú Mistral kap egy sikánt, amelyet biztonsági okokból írtak elő.

IMG-2218

A mobil tribünök már állnak, az egyedi kék-fekete bukóterek is készen vannak, a kiszolgáló létesítmények pedig szebben csillognak, mint hajdanában. A garázsokat tokkal-vonóval felújították, vadonatúj sajtótermet és kommentátorállásokat is építettek, ami pedig a színfalak mögött lapul, abban irigy szem sem találhat hibát: azok a versenyzők például, akik a helyszínen szeretnék a napi fitnesszprogramot lebonyolítani, elvonulhatnak a pálya saját, hipermodern konditermébe, a VIP vendégek pedig olyan hangulatos luxuslounge-okból kísérhetik majd figyelemmel a pályán történő eseményeket, amelyre még Abu Dhabiban is csettintenének.

paulricard1

Paul Ricard, az autósportért szenvedélyesen rajongó néhai likőrmilliárdos, a pálya alapítója és építtetője biztosan büszke lenne arra, ami a jövő hétvégén fogadja majd a 2018-as Francia Nagydíjra kilátogató szurkolókat!

Egy kör a Formula-1-es Francia Nagydíj nyomvonalán, a Paul Ricard versenypályán:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: