DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Elfogyott a Renault türelme, a Red Bullnak döntenie kell a motorról

Nem hajlandó megvárni a francia motorszállító az Osztrák Nagydíjat, melyet partnercsapata kijelölt a motorkérdés lezárására. A Red Bull kapott egy konkrét ajánlatot, de ez nem marad érvényes sokáig.

Csapatszempontból a 2019-es szezon előtti egyik legfontosabb kérdés az, milyen motorral fog versenyezni a Red Bull. A két esélyes a jelenlegi erőforrás, a TAG Heuer névre keresztelt Renault-motor, valamint a Honda terméke, melyet a partnercsapat Toro Rosso használ egyre biztatóbb eredménnyel.

A két fél nyilvános kommunikációja alapján a Renault mihamarabbi döntést sürget, hogy tudja, hány partnerrel kell terveznie jövőre, a Red Bull azonban, melynek kapcsolata az előző évek során több alkalommal elmérgesedett és elhidegült a motorszállítóval, folytonosan kibújik a határidők alól, és húzza-halasztja a végső szó kimondását. A Renault egyszer már adott egy ultimátumot, mely szerint a Red Bullnak május végéig döntenie kell, ehhez képest később felmerült a Kanadai Nagydíj neve, jelen állás szerint pedig az energiaitalos istálló hazai futamán, az Osztrák Nagydíjon akar dönteni. A Renault pedig hangoztatja: addig nem hajlandó várni.



„Nem akarok dátumot emlegetni, mert akkor aznap fognak hívogatni engem” – mondta az ESPN-nek Cyril Abiteboul, a Renault Sport ügyvezetője. Azt viszont elárulta, záros határidőn belül vár egy igent vagy nemet a partnertől: „De létezik dátum, ők is tudják. Most nem Ausztriáról beszélünk, addigra mi már nem leszünk itt, beszélhetnek közvetlenül a Hondához. Ők ajánlatot kértek, mi megtettük az ajánlatot, amelyet a következő pár napban el kell fogadniuk.”

A Renault azért egyezett bele a határidő kitolásába a hétvégi Kanadai Nagydíjig, hogy a Red Bull összehasonlíthassa a franciák és a Honda egyszerre érkező fejlesztési csomagját. „Azt hiszem, már rendelkeznek minden információval, melyekre szükség van. Nem látom okát, miért kellen tovább halasztani a döntést. A szabályokban előírtak alapján május 15. volt a határidő. Mi 12 év jó együttműködés miatt beleegyeztünk, hogy ezt meghosszabbítsuk.”

„De egy bizonyos időpont után az ajánlat, melyet mi tettünk és ők kértek, már nem marad érvényes. Ők Montrealt akarták megvárni, a saját és a Honda új specifikációja miatt. Most már rendelkeznek minden információval, abszolút nem látom az okát, hogy ezt tovább halasszuk” – jelentette ki Abiteboul, aki hozzátette, ideje van előteremteni a 2019-es motorhoz szükséges forrásokat.

A Speedweek szerint a Renault már hiába vár: a német lap belső információi alapján eldőlt kérdés, hogy a Red Bull a Honda termékeire vált, ezzel egyidejűleg pedig Daniel Ricciardo szerződéshosszabbítását is bejelenti Ausztriában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: