DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Alonso: Inkább a gyengébb eredmények, mint...

Két világbajnoki cím, megannyi balul sikerült igazolás... Fernando Alonso inkább választja a gyengébb eredményeket, mintsem az olyan trófeákat, melyekről az emberek azt gondolják, nem érdemli meg.

A kétszeres világbajnok Fernando Alonso Kanadában futotta 300. Formula-1-es versenyhétvégéjét. Az ünnepi futam közel sem hozta a várt eredményt, a spanyol pilóta kipufogógondok miatt kénytelen volt idő előtt kiállni. Mióta visszatért a McLarenhez (ez 2015-ben történt), a sikerek olyan szinten elkerülik Alonsót, amire talán rémálmaiban sem gondolt.

Bár lehet, hogy csak mi, kívülállók látjuk ennyire drámaian a helyzetet. A spanyol versenyzőt Montrealban arról kérdezték, milyen érzés az, hogy a mezőny többi nagyágyújának már jóval több futamgyőzelme és világbajnoki címe van, mint neki.  

„Bizonyos értelemben jobb ez így. Attól nem lennék boldogabb, ha otthon gyűlnének a trófeák és közben az emberek meg azt gondolnák, hogy nem érdemlem meg őket. Az talán a mostani helyzetnél is nehezebb lenne” ‒ mondta Alonso.

„Nyilvánvalóan elhibáztunk néhány lehetőséget, különösen az előző három, hondás évre gondolok, amikor nem jöttek azok az eredmények, amiket reméltem. Most úgy érzem, jó úton járok, hogy újra a győzelmekért harcolhassak, de majd meglátjuk, mennyi van még a Formula-1-es karrieremben. Mindent egybevéve viszont boldog vagyok és szerencsésnek érzem magam, hogy ennyi mindent elérhettem.”



Alonso hozzátette, az F1 világa telis-tele van jobbnál-jobb pilótákkal, olyanokkal, akik még soha nem pezsgőzhettek a dobogón a futamuk végén. Ilyen például csapattársa, Stoffel Vandoorne, Nico Hülkenberg, vagy Carlos Sainz, akik a kétszeres világbajnok szerint kivételes képességű versenyzők.

Alonsót egy kis nosztalgiázásra is megkérték Montrealban, az idén már 37 éves pilóta a két vb-címe mellett a 2012-es valenciai és a 2003-as magyar futamot emelte ki, mint számára legkedvesebb emlék. Valenciát mondani sem kell, hogy a hazai kötődése miatt, míg a hungaroringi versenyt azért, mert akkor aratta élete első királykategóriás győzelmét.

„Ez az egész sokkal többről szól, mint amit a pályán átéltem. Rengeteg felejthetetlen dolog történt velem az elmúlt tizennyolc évben a versenypályán kívül is. Az engem körülvevő emberek érdeklődése hozzám hasonló, beleértve a mérnököket, a csapattársakat, a média munkatársait. Ők sok-sok vidám pillanatot okoztak már nekem és remélem még fognak is a jövőben.”

A spanyol pilóta a beszélgetés során kiemelte, hogy a csapatszellem és a tanulás tekintetében fontos éveken van túl a McLarennél, hiszen szinte a nulláról kellett felépíteni a hibrid projektet 2015-ben. Alonso szerint Wokingban jó irányba tartanak és egyre közelebb kerülnek a topcsapatokhoz, de még hosszú az út ahhoz, hogy újra a világbajnoki címről álmodozhasson.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: