DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Gasly: Az új Honda-motor három helyet ért

Pierre Gasly úgy érzi, az új Honda-motor plusz három helyet jelentett számára a versenyen. Ha csapata az időmérőre nem szereli vissza a régi erőforrást, a francia akár pontot is szerezhetett volna.

Utólag könnyű okosnak lenni. A Honda komoly fejlesztéssel érkezett a Kanadai Nagydíjra, amit Pierre Gasly a pénteki edzéseken ki is próbált.  A kvalifikációra azonban úgy döntött a csapat, hogy inkább visszarakják a régebbi erőforrást, ám mivel az nem úgy muzsikált az időmérőn, ahogy a Toro Rosso szerette volna, végül Gasly a futamra megkapta a pénteken már kipróbált új fejlesztéseket.

Az ide-oda rakosgatás a Formula-1-ben erősen korlátozva van és mivel Gaslynak már elfogytak az „ingyen csere” zsetonjai, így a kvalifikáción megszerzett 16. helyét a futamra elveszítette és csak az utolsó előtti, azaz a 19. pozícióból várhatta a vasárnapi futamot. A francia szerint azonban jó döntést hozott csapata, mikor az új erőforrás mellett döntött, hiszen a hetven kör során ‒ idén először ‒ egy Haast és egy Force Indiát is sikerült erőből megelőznie.



„Jónak tűnik az új motor. Minden szempontból nagyobb teljesítményt ad le, az akkumulátor és az energiafelhasználás is jobb a frissített erőforrásban. Ez tényleg nagy előrelépés volt” ‒ fogalmazott a francia versenyző.

A Motorsport kérdésére a 22 éves pilóta elmondta, hogy szerinte ha a korábbi erőforrást használta volna a versenyen, akkor Perez mögött, a 14. helyen ért volna célba. Hovatovább, ha az időmérőre nem kerül vissza a régebbi motor, és nem kap büntetést a kvalifikáció után, akár pontokért is csatázhatott volna.

„Jó döntés volt a motorcsere, mert a régebbi specifikációval esélyem sem lett volna felzárkózni, még a tizenhatodik helyről sem. Annak tükrében is ezt mondom, hogy végül hátrasoroltak az időmérő után. A Honda tájékoztatott minket, hogy javában dolgoznak egy frissítési csomagon, ami szemmel látható különbséget fog jelenteni. Az adatokból pedig kiderül, hogy nem blöfföltek, valóban nagy lépést tettünk előre” ‒ mondta a Toro Rosso reménysége.

Ha Gasly a nagy felzárkózás közepette nem koptatja el a gumijait, akár Leclerc-t is elkaphatta volna. A Sauberben dobogó Ferrari-szív azonban még nagy falat volt a fejlődő Hondának, így a francia pilótának be kellett érnie a 11. pozícióval. Talán ha nincs az a szombati motorcsere... Utólag viszont könnyű okosnak lenni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: