DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Grosjean: Miért nem vitték el onnan a mormotát?

A Haas pilótája elütött egyet a kanadai élővilág nemes tagjai közül a második szabadedzésen – a francia nem érti, miért nem léptek közbe, amikor a közvetítésben is látszott, hogy ott van az állat.

A Kanadai Nagydíj állandó vendégei a mormoták, amelyek közül az elmúlt években is áldozatul esett néhány amiatt, hogy túl közelről igyekeztek szemügyre venni a jelek szerint számukra is lenyűgöző F1-es gépeket. Sajnos nem volt ez másként pénteken sem: a második szabadedzésen többször is bejátszottak a közvetítésbe egyet a montreali vadvilág nemes tagjai közül, aki azonban a tréning vége felé túl közeli kapcsolatba került Romain Grosjean első szárnyával – ami nemcsak a jobblétre szenderült mormota, hanem a pótalkatrészekkel küzdő Haas szempontjából is problémát jelent.

„Komoly ütközés volt, nagy állatnak mentem neki” – magyarázta Grosjean. „Csalódáskeltő a helyzet, mert már az edzés kezdete előtt megmutatták a közvetítésben a 13-as kanyarban, és pontosan ott is ütöttem el. Csodálkozom, hogy nem távolították el onnan. Nyilván sajnálatos ez az állat szempontjából, de sajnálatos az első szárnyat illetően is. Eléggé híján vagyunk a tartalékalkatrészeknek, ezért is kár így elveszíteni egy első szárnyat. Nagy ütközést éreztem, ha ez a futamon történik, vége a versenynek, elég komoly volt a kár.”

Amikor a Motorsport.com arról kérdezte a franciát, hogy a versenyirányításnak tennie kellett volna-e valamit a mormota kapcsán, így felelt a pilóta: „Nem tudom. Furcsa, hogy lefilmezték, vagyis pontosan tisztában voltak azzal, hogy ott van, mégsem távolították el onnan. Láttam a képernyőn, de nem tudhattam, hogy még mindig ott van-e, nem fogunk még erre is figyelni. De ez előfordul Kanadában, kár érte. Ez is olyan dolog, amit nem tudunk irányítani, nem sok mindent tehettünk volna másként.”

Grosjean a fentiek ellenére is elégedett volt a pénteki napjával, hiszen a Red Bull, Mercedes, Ferrari trió párosai mögött végzett: „A hetedik hely az, ahol szeretnénk lenni: közvetlenül az élmezőny mögött, és ezt sikerült is elérnünk. Jónak érződött az autó, a fejlesztések rendben vannak, összességében is több a leszorítóerőnk, aminek örülök. Van még néhány dolog, amin javíthatunk szombatra, de meglehetősen elégedett vagyok az autóval.”

Csapattársa, Kevin Magnussen így értékelte a Kanadai Nagydíj első napját: „Úgy tűnik, minden a tervek szerint működik. Nem arról van szó, hogy az autó teljes filozófiáját megváltoztattuk, csak hatékonyabban szerettünk volna több leszorítóerőt előállítani. Nem változtatta meg az autó teljes viselkedését, de kicsit jobbnak érződik. Az első edzés még nehezen alakult, nem igazán értettük, mi történik, de aztán a második tréningen Romain kipróbált valami biztatót, amellyel szombaton is folytatjuk és remélhetőleg jó pozícióba kerülhetünk” – fogalmazott az FP2-n 13. helyen záró dán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: