DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ezért engedte el Ocon Hamiltont Monacóban

Kisebbfajta „ügy” kerekedett abból, hogy a fiatal francia simán hagyta, hogy a Mercedes britje megelőzze őt a legutóbbi F1-es futamon – most a Force India magyarázatot adott minderre.

A bokszkiállások időszaka zajlott épp a Formula-1-es Monacói Nagydíjon, amikor a korán kereket cserélő Lewis Hamilton Esteban Ocon mögé tért vissza a pályára (a képen Valtteri Bottas látható a rózsaszín autó mögött). A Force India franciája szinte azonnal félrehúzódott a brit elől, emiatt sokakban felmerült a gyanú, hogy esetleg a Mercedes utasította erre partnercsapatát. Toto Wolff gyakorlatilag el is ismerte, hogy ez a szokás, emiatt néhány csapat vizsgálatot is kért ez ügyben az FIA-tól, hogy szabályos-e az ilyen jellegű együttműködés, a szervezet azonban arra jutott, hogy nem történt szabálytalanság.

ocon-mercedes-monaco-dppi-1



A Force India ügyvezető igazgatója, Otmar Szafnauer Montrealban tiszta vizet öntött a pohárba, elmondása szerint nem a Mercedest segítették, hanem csupán a saját stratégiájukat tartották szem előtt: „Ennek az volt az oka – nem érdekel, Toto mit mond erről –, hogy a saját versenyünket futottunk és nem Lewis ellen harcoltunk abban a fázisban. Nem akartunk semennyi időt sem veszíteni. Alonso éppen előttünk állt ki a bokszba és megpróbált elénk vágni, és nem akartuk, hogy időt veszítsünk Lewisszal és így esélyt adjunk Alonsónak arra, hogy elkapjon minket.”

„Ezért mondtuk azt Estebannak, hogy ne veszítsen időt Lewisszal, mert ha a tükröt bámulva vezetsz, nem vagy annyira gyors. Még ha csak pár tizedről is van szó körönként, már az is túl sok. Ha pedig ilyen kiélezett a helyzet valakivel, aki eléd akar vágni, akkor pláne nem engedheted meg ezt magadnak. Feltarthattuk volna öt-hét körön keresztül, de úgyis megelőzött volna minket, és akkor még azzal szemben is pozíciót veszítünk, aki ellen valójában harcoltunk. Ő már járt bent a bokszban, mi még nem, szóval nem egymás ellen vívtunk a pályán” – idézi Szafnauert a Motorsport.com.

Andy Green technikai igazgató szerint ez amúgy bevett szokás a Force Indiánál, hogy nem tartják fel a gyorsabb autókat az ideális stratégia érdekében, míg maga Ocon így nyilatkozott a történtekről Kanadában: „Meglepett, hogy ekkora ügy lett belőle, talán azért, mert nem adtunk pontos magyarázatot rá a verseny után. Nem Lewisszal versenyeztünk, húsz másodperc előnye volt velem szemben, hiszen ő már járt a bokszban, én meg még nem. Nem akartam időt veszíteni vele Fernandóhoz és Gaslyhoz képest, ellenük harcoltam akkor. Ha tényleg egymás ellen megyünk, akkor más lett volna a helyzet, rendes csatát vívtunk volna Lewisszal.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: