DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Álhírek befolyásolták Rosberg bajnoki harcát

A 2016-os világbajnok felhívta a figyelmet a média romboló erejére. Annyi kitalált történetet közöltek róla a világbajnoki harc során, hogy végül saját mérnökei is kezdtek szembefordulni vele.

Hosszú évtizedek óta nyilvánvaló, hogy a média óriási úr a világban. Ezt pozitív és negatív célokra is lehet használni, sajnos többször szembesülünk az utóbbi esettel és ez alól a sport világa sem kivétel. Legtöbbször fogalma sincs arról egy nézőnek, olvasónak, vagy hallgatónak, hogy manipulált híreszteléssel áll szemben, valóságként tekint rá.

A SunSport című lapban árulta el a 2016-os világbajnok, Nico Rosberg, hogy gyakorlatilag ő is áldozatául esett ennek, amikor a világbajnoki címért csatázott csapattársával, Lewis Hamiltonnal. Amikor a legszorosabb volt köztük a küzdelem, egyre-másra jelentek meg a különböző kitalációk a sajtóban – valóságként tálalva -, hogy saját csapatára tesz megjegyzéseket.

Rosberg szerint a média óriási hatással van mindenkire


Rosberg szerint egészen jól bejött az őt lejáratni és negatív színben feltüntetni akarók taktikája, ugyanis saját maga is észrevette, hogy korábban lelkes szerelőgárdája eltávolodott tőle. „A harc során a médiának annyira hatalmas hatása volt, hogy talán még ők maguk sem voltak ennek tudatában” – emlékezett vissza a két évvel ezelőtti világbajnok.

„Folyamatosan befolyásolták a mérnöki csapatomat, elég volt, ha ilyen főcímeket megláttak, hogy „Rosberg sértegeti saját csapatát”, meg ilyesmi. Még ha ott is ülök mellettük, amikor ilyet olvasnak, akkor is hatással van mindenkire, úgyhogy a versenyzőknek igenis nagyon komolyan kell venni a média játszmáit” – mutatott rá Nico Rosberg. A német érezte, hogy saját gárdájának több tagja is elhitte az álhíreket róla.

„Most viszont már semlegesként tekinthetek mindenkire, már nem vagyok senkinek riválisa. Elismerem Lewis Hamilton tudását és azt, amit elért. Néhány őrült pillanatunk is akadt, de ez szerintem elkerülhetetlen, ha ketten csatáznak a világbajnoki címért. Úgy védekeztem, hogy nem néztem igazán az összetettet, minden versenyt külön figyeltem. A gyengeségeimről akkoriban nyilván nem beszéltem, a mentális felkészítőmmel viszont rengeteget dolgoztam ezen” – tette hozzá a bajnok. Az elmúlt időszakban Max Verstappen tapasztalta meg, milyen a pozitív és milyen a negatív oldalon állni, attól függően, hogy a sajtó éppen felemelni akar, vagy mélyebbre lökni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: