DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Melyik csapatokat segíti fejlesztett motor Kanadában?

A szezon harmadát jelző Kanadai Nagydíjon érkezik csaknem az összes motorgyártó első idei fejlesztési csomagja. Számos hír jelent meg a napokban ezzel kapcsolatban, melyeket most összegzünk: kik kapnak új motort, és mekkora fejlődést várnak tőle?

A Ferrari idei előrelépése már a korábbi versenyeken tetten érhető volt a gyors pályákon, motorfejlesztési csomagjuknak köszönhetően pedig nagy reményekkel vághatnak neki a hétvégi montreali versenynek.

Ugyanakkor Sebastian Vettel lehet az egyedüli pilóta, aki első körben megkapja az új csomagot, a Haas és Sauber autóiba ugyanis Monacóban kerültek új komponensek, Kimi Raikkönen versenygépében pedig Barcelonában cseréltek több elemet, köztük a belsőégésű motort. Mivel a motorkomponensekből csupán három (egyesekből mindössze kettő) használható fel a teljes szezon folyamán, a tervezett motorcseréket és a fejlesztési csomagokat összehangolják a gyártók – éppen ezért a szezon harmadánál, Kanadában érkezik szinte minden motorszállító újítása.

 



Felmerült, hogy a Renault új csomagját nem kapja meg a gyári csapat, a Red Bull és a McLaren mind a hat versenyzője megbízhatósági okok miatt, de a Sky Sports úgy tudja, a frissítés Kanadában bekerül minden autóba. Az előrelépéssel kapcsolatban viszont a Red Bull szkeptikus: a csapat technikai főnöke, Adrian Newey szerint egyetlen tizedmásodperc gyorsulás várható tőle.

A Toro Rossót ellátó Honda frissítésével kapcsolatban pontos adatok is napvilágot láttak: egyes becslések szerint az új erőforrás 27 lóerővel izmosabb elődjénél. A csapat versenyzője, Pierre Gasly abban reménykedik, hogy a fejlesztéssel a Honda utoléri vagy meg is előzi a Renault-motort. Az újításnak pedig nem csupán a Toro Rosso szempontjából van jelentősége, hiszen közeleg a Red Bullnak adott határidő, a nagycsapatnak hamarosan döntenie kell 2019-es motorjáról.

 

A sor végére a Mercedest hagytuk, a gyártó ugyanis szintén a Kanadai Nagydíjon tervezte beszerelni fejlesztett motorját, minőségi okok miatt azonban elhalasztotta a procedúrát. Az új motor helyette a következő Francia Nagydíjon érkezik, és a Williams és Force India is megkapja.

Lewis Hamilton nem titkolta, attól tart, hogy az ebből fakadó hátrány miatt a Mercedes nem harcolhat a győzelemért. A 2017-es világbajnok úgy véli, az első hely favoritja Montrealban a Ferrari lesz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: