DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Montrealban sem feledik Schumachert

A kanadai győzelmek számában csúcstartó a hétszeres világbajnok német legenda, de nem csak emiatt emlékeznek rá. Senna és Schumacher sem merül feledésbe, ennyi idő után sem.

Hamarosan megkezdődik a montreali versenyhétvége, a pálya vonalvezetése és a város hangulata miatt a pilóták által igencsak kedvelt Kanadai Nagydíj. Francois Dumontier, az esemény főszervezője már igencsak izgalomban van, hogy minden jól sikerüljön. A program egyik része a „nyitott kapuk napja”, rajongók ezrei mehetnek a pálya aszfaltjára csütörtökön.

„A nyitott kapuk napjának ötlete már korábbi, mert 2009-ben elveszítettük a verseny rendezési jogát és szerettük volna gyorsan visszaszerezni, többek között azzal, hogy a szurkolókat közelebb hozzuk a sportághoz” – nyilatkozta Dumontier.

Rengeteg rajongó a mai napig Ayrton Senna, illetve Michael Schumacher nevével ellátott zászlót lobogtatva érkezik a pályára. „Az igazi hősök sosem tűnnek el a szurkolók szívéből, akkor sem, ha már valamelyikük nem él, vagy más módon vesz tragikus fordulatot az élete.”

Schumacher 2004-ben, utolsó kanadai győzelmekor


A főszervező az egyik legkülönlegesebb nagydíjat sosem feledi, a hét évvel ezelőttit. „2011-ben Michael Schumacher újra versenyzett Montrealban, az ő társaságában töltöttem az egész estét nagyjából tíz óráig. Igen jól szórakoztunk és ez most is sokat jelent számomra, hogy példaképemmel tölthettem el ennyi időt” – emlékezett vissza Dumontier.

„Mindössze három évvel később pedig már az életéért harcolt Grenoble-ban. Gyakran gondolok Michael Schumacherre és családjára, hogy minél előbb és minél teljesebb mértékben gyógyuljon meg, de még most is nehéz felfogni, ami történt.”

Az idősebb Schumacher hét alkalommal diadalmaskodott a Kanadai Nagydíjon, ez önmagában is rekord. Michael Schumacher gálája 1994 és 2004 között tartott, mindössze négyszer nem őt intették le elsőnek ebben az időszakban. 1995-ben Jean Alesi, 1996-ban Damon Hill, 1999-ben Mika Hakkinen szerezte meg a győzelmet. 2001-ben azért a családban maradt a siker, öccse, Ralf lett az első helyezett. 1995-ben a technika, 1999-ben pedig vezetői hiba fosztotta meg a győzelemtől a hétszeres világbajnokot, vezető helyről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: