DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Massa: félrevezető Verstappen sikersztorija

Az F1-be vágyó versenyzők Verstappen siettetett karrierjéből rossz tanulságot vonnak le, ezért tapasztalatlanul ugranak a formulaautós mélyvízbe – vallja az FIA gokartbizottságának elnöke.

17 évesen és 166 naposan Max Verstappen tartja a Formula-1 valaha volt legfiatalabb versenyzőjének rekordját. A holland szupersztár hihetetlen gyorsan mászta meg a száguldó cirkuszba vezető ranglétrát – bő tízévnyi gokartozás után 16 éves korában ült először teljes értékű versenyautóba, ezt követően rögtön az európai Formula-3-as sorozatban teljesített egy évet, majd a Toro Rosso 2015-ben már egyik saját F1-es gépébe ültette őt.  Felipe Massa az FIA egyik nagyköveteként egy veszélyes trendet lát kialakulóban a tinédzser versenyzők között, amelyről szerinte részben a holland sikersztorija is tehet.

verstappen-2014-portre

Verstappen, néhány hónappal a 2015-ös F1-es debütálása előtt


„Manapság sokan úgy gondolják, hogy minél hamarabb együlésesbe kell ülniük” – nyilatkozta a brazil. „Számtalan 14-15 éves tervezgeti a formulaautóra való váltást, de ez a vágyakozás hosszú távon visszaüt. Szerintem csak akkor szabad kategóriát váltani, ha tapasztalat szempontjából százszázalékosan készen áll az ember. Max Verstappen megváltoztatta az emberek elvárásait, amikor 17 évesen a Formula-1-be került. Szerintem nekünk kellene megmutatnunk a pilótáknak és az apukáknak is, hogy mikor jó döntés megtenni ezt a lépést.”

„Ha egy versenyző a megfelelő időben vált kategóriát, akkor érettségéből fakadóan a győzelemre is jobb esélyei lesznek. A fiatalok akkor jutnak leggyorsabban az F1-be, ha minden kategóriaváltáskor megfelelő tapasztalattal rendelkeznek” – tette hozzá Massa.

Elkerülhető hibái miatt az utóbbi időben számtalan kritika érte Verstappent, ezzel kapcsolatban pedig Christian Horner is megszólalt. A Red Bull csapatfőnöke nem tagadta, hogy a holland valóban az ideálisnál gyorsabban lépdelt felfelé, ennek pedig komoly hátránya, hogy nézők milliói előtt kell hibáiból tanulnia.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: