DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Unalmas pályák nem kerülhetnek be a naptárba

Két elvárása is van a Formula-1 vezetésének a jelentkező helyszínek – mint Miami és Vietnám – felé: muszáj izgalmas versenyeket szolgáltatniuk és világvárosokban lenniük.

A közeljövőben az Egyesült Államokban Miami, Vietnámban pedig Ho Si Minh-város adhat otthon Formula-1-es nagydíjnak: mindkét nagyvárosban – Miamit agglomerációval együtt 5 millióan, a vietnámi metropoliszt 10 millióan lakják – utcai futamot terveznek. A Liberty Media számára a helyszínválasztáson kívül egy másik szempont is kiemelt fontosságú.

„Először is, gondoskodni akarunk arról, hogy egy új pálya kiváló versenyt biztosít” – idézi az Autosport Chase Carey-t, a Formula-1 első emberét. „Igaz, hogy annyi mindent építünk köré, de minden azzal kezdődik, hogy legyen egy pálya, amely nagyszerű versenyt biztosít. Az igazat megvallva ma vannak pályák, melyeken dolgozni kéne, mert nem segítik elő a legizgalmasabb és legjobb versenyeket. Vannak olyanok, amelyek mesések. Kezdésként olyan pályát akarunk, amely csodás, izgalmas versenyt szállít.”



„Másodszor, olyan helyszínt akarunk, amely megragadja a világ fantáziáját. Az ’úticél-városok’ kifejezést használjuk. Ha a rajongók a tévében látják ezeket, akkor izgalomba jönnek, látványosnak találják. Megragadják az emberek képzelőerejét. Ha pedig elmennek a helyszínre, akkor még különlegesebb élményben lesz részük. Varázslatos városokat és országokat szeretnénk, melyek megmozgatják és elbűvölik a világot” – jelentette ki Carey.

A megfelelő pályák mellett az autók átalakításával is izgalmasabb futamokat, több előzést igyekeznek generálni. 2019-ben változik az aerodinamika, elsősorban az első szárny – Carey hangsúlyozza, ettől ne várjon senki minden problémára megoldást –, 2021-ben pedig a 2014-eshez és 2017-eshez hasonló átfogó szabálymódosítás érkezik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: