DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Ickx: Alonso az elsőszámú a McLarennél

Belgium autósport-legendája, Jacky Ickx továbbra is töretlenül hisz abban, hogy Stoffel Vandoorne felérhet a csúcsra, de jelenleg a McLarennél egyértelműen csak második számú pilóta.

Nagyon régóta nem ünnepelt már futamgyőztest Belgium, utoljára Thierry Boutsen járt sikerrel az 1990-es Magyar Nagydíjon. Nem sokszor tudott igazán villantani, két év után nem is volt maradása a Williamsnél, helyére érkezett Nigel Mansell, aki először összetett ezüstéremig, majd a világbajnoki címig jutott.

Jó ötven évvel ezelőtt azonban egy másik belga pilóta nagyobb magasságokba jutott. Jacky Ickx ugyan sosem hódította el a világbajnoki címet, de különböző csapatokkal (Ferrari és Brabham) nyolc futamgyőzelmet aratott és kétszer is a második helyen végzett az év végén. Le Mans-ban viszont hatszor is királlyá koronázták.

Bár honfitársa, Stoffel Vandoorne eddig nem váltotta meg a világot a McLarennél, Ickx továbbra is hisz abban, hogy a 26 éves belga képességei tökéletesen alkalmasak arra, hogy a wokingiak vezérpilótája legyen. Bár az utóbbi másfél évben Fernando Alonso látványos különbséggel győzi le az időmérő edzések és a versenyek tekintetében is.

Tavaly és idén is jóval jobban teljesített Fernando Alonso, mint Vandoorne


Több szakértő már arról beszélt, hogy Vandoorne nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nem McLaren-szintű versenyző. Bár a jó ideje válságban levő csapatnál valóban többet várnak a junior kategóriákban szinte mindent megnyerő belgától, azt se feledjük, hogy a kétszeres világbajnok, Fernando Alonso árnyékában kell versenyeznie. Többen úgy vélik, jót tenne neki egy csapatváltás.

Némileg a nyolcszoros futamgyőztes is csalódott az eddig látottak alapján, de érzi honfitársában az erőt. „Igaz, hogy egész Belgium magas elvárásokat támasztott Stoffellel szemben és egyelőre a pályán nem sokat láttunk ebből viszont. Ugyanakkor én tántoríthatatlanul pozitívan és lelkesen látom a jövőjét és remélem, képes lesz kitörni” – nyilatkozta az egykori F1-es pilóta a belga RTBF televíziónak.

„Nyilván nem vagyunk a csapatban, hogy pontosan lássuk, mi zajlik, de sajnos a McLaren nem azon a helyen van, ahol korábban megszoktuk. Gondjaik vannak és ilyen válságos időszakban igyekeznek egy helyre összpontosítani energiáikat, Fernando Alonsóra, aki egyértelműen az első számú versenyző.”

„Stoffel gyors versenyző és semmit sem vesztett tehetségéből. De ki kell mondani, nyilvánvalóan a csapat második számú pilótája jelenleg. Talán csak egy kis sikerélmény hiányzik neki, ami meghozná az áttörést, hogy a közeljövőben elsőszámúvá válhasson. Én mindenesetre nagyon hiszek ebben” – tette hozzá a hatszoros Le Mans-győztes.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: