DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Hakkinen: Schumacher hét címe elképesztő

Mika Hakkinen és Michael Schumacher éveken keresztül kőkemény csatákat vívtak egymással, de sosem veszekedtek, elismerték egymás tudását. A finn most is csodálja riválisát hét bajnoki címéért.

Az egyik legnépszerűbb és korabeli riválisai szerint is messze az egyik legsportszerűbb pilóta a Formula-1 történetében az 1998-ban és 1999-ben is a csúcsra jutó Mika Hakkinen. 1998 és 2001 között vívták látványos csatáikat a győzelmekért Michael Schumacherrel, kétszer a finn, kétszer a német versenyző került ki győztesen, majd 2001 végén Hakkinen visszavonult.

Az egyik leghíresebb csatájuk 2000-ben, Belgiumban

A Ferrari legendája azonban nem állt le és 2004-ig összesen hét összetettbeli győzelmet ünnepelhetett, amit egykori riválisa a mai napig csodál benne. „Hétszeres világbajnok, ez elképesztő! Nekem kétszer sikerült és még azt is meglehetősen nehezen elérhető teljesítménynek éreztem. De hétszer… felfoghatatlan és hihetetlen” – fogalmazott a kétszeres finn világbajnok a Motorsport.com szakoldalnak.

Hogyan arathatott Schumacher ekkora sikereket ilyen hosszú ideig? „Fantasztikus karriert futott be, de keményen meg is dolgozott érte. Az egész életét alárendelte a Formula-1-nek, ellenben én a Formula-1-en kívül is szerettem volna valami mást is csinálni. Pályafutásom elején még majdnem mindent ugyanúgy tettem, mint Michael.”

Hakkinen és Schumacher riválisok, de egyben jó barátok is voltak


„Csak a siker számított. A kezdetekkor James Hunt segített nekem többször is, kicsit a mentorom is volt, amikor fiatal voltam. Ő azt tanácsolta, kicsit vegyem lazábban a dolgokat: „Mika, egy kicsit szórakoznod is kellene az életben!” – mondta nekem Hunt. Aztán 1995 végén súlyos balesetet szenvedtem Adelaide-ben.”

„Amikor kezdtem felépülni és normális életet tudtam élni, akkor gondoltam végig, hogy valóban fontos, hogy az ember más élvezeteket is találjon az életben. Attól még elsődleges maradt a versenyzői pályafutásom, de végre szórakozni is akartam. Ez így is lett, más dolgoknak is lehet örülni az életben” – tette hozzá Hakkinen, aki egy ideig élet-halál közt volt a baleset után, mégis, nem egészen három évvel később világbajnokká koronázták, majd a következő évben ismét. A finn folyamatosan szurkol, hogy a nagyon súlyos síbalesete után lábadozó Michael Schumacher még valaha teljes életet élhessen.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: