DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Jobban jár Vandoorne, ha eligazol?

Stoffel Vandoorne a pletykák ellenére sem érzi veszélyben pilótaülését a McLarennél. A Renault azonban élénken érdeklődik a belga iránt, a franciák szerint ki kellene lépnie Alonso árnyékából.

Tavaly sem váltotta meg a világot Stoffel Vandoorne a McLarennél, egy-két felvillanástól eltekintve látványosan elmaradt kétszeres világbajnok csapattársától mind az időmérőkön, mind a versenyeken. Az idei évben is meglehetősen egyoldalú kettejük csatája, a belga alulteljesít, Fernando Alonso inkább az autó realitásaihoz képest erős produkcióval rukkol elő.

Egyre erősödik Formula-1-es berkekben a híresztelés, hogy Alonsót megtartaná jövőre is a McLaren, a gyengélkedő Vandoorne helyett azonban a tesztpilóta, Lando Norris kapná meg a pilótaülést. A második teljes szezonját töltő belga azonban nem tart attól, hogy kirúgják év végén.

„A legkevésbé sem hinném, hogy ez történne. A saját teljesítményemre igyekszem összpontosítani és mindent kihozni az autóból. Hosszú távú megállapodást kötöttem a McLarennel, így nem aggódom az állásom miatt. Egy F1-es szerződés akkor is élő szerződés marad, ha esetleg alulteljesítenék” – reagált a felvetésekre Stoffel Vandoorne.

A belga már nem először hangoztatja azt, hogy csapattársa prioritásokat élvez, Monacóban is úgy nyilatkozott Vandoorne, hogy az ő versenyét áldozta be a wokingi istálló Alonso érdekében. „Néha több új alkatrészt kap, ez igaz, de ez nem számít valami sokat. Egyáltalán nem vagyunk rossz viszonyban”.

A Renault szerint Vandoorne-ra ráférne a csapatváltás


„Úgy vélem, még mindig én jelentem a csapat jövőjét, nem látok igazi konkurenciát. Lando Norrisnak ez még túl korai lenne, hogy egyáltalán szóba kerüljön. Kicsit most szenved a csapat, de a Ferrari is járt már így, majd javulunk lépésről lépésre. Tavalyhoz képest már most jobbak vagyunk, nem is gondolok arra, hogy másik csapathoz igazoljak” – tekintett előre Vandoorne.

A Renault gyári istállója viszont pont úgy gondolja, hogy a környezetváltozás jót tenne a belga tehetségnek, akire adott esetben szívesen le is csapnának. Szerintük Alonso árnyékában tűnik ennyire gyengének Vandoorne.

„Nagyon nehéz egy pilóta számára egy olyan kétszeres világbajnok mellett jól teljesíteni, mint Fernando Alonso. Úgy vélem, Stoffelnek szüksége lenne, hogy egy új csapatnál mutathassa meg igazi tehetségét, mert a Formula-1 előtt gyakorlatilag mindent megnyert” – nyilatkozta Cyril Abiteboul, a Renault ügyvezető igazgatója a La Derniere Heure című lapnak.

„Mi biztosan szemmel tartjuk őt, rajta van a kívánságlistánkon” – tette hozzá a francia szakember. De kinek a helyére? A hírek szerint Daniel Ricciardo valószínűleg elhagyja a Red Bullt év végén, az ő helyét foglalná el a Renault-tól (ez esetben) visszahívott Carlos Sainz. Így máris lenne üresedés a francia gyári csapatban, amit Vandoorne tölthetne be. Mindenképpen javítania kell teljesítményén, mert ő az egyetlen pilóta a mezőnyben, aki idén még egyszer sem végzett csapattársa előtt az időmérő edzéseken (és ez tavaly is igen ritka eset volt).

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: