DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Még mindig gyanúban a Ferrari

Bár Monacóban hivatalosan felmentették a csalás vádja alól a Ferrarit, az FIA további méréseket végezhet el, mert a rendszer bizonyos részei homályosak maradtak a felügyelők előtt.

Azt gondolhattuk, hogy Monte-Carlóban pont került annak az ügynek a végére, amiben a Ferrarit csalással gyanúsította meg valaki az FIA-nál. Azóta tudjuk, hogy a Mercedes két gyári szakemberéről, James Ellisonról és Lorenzo Sassiról van szó, bár nevük elvileg nem kerülhetett volna nyilvánosságra.

Az előző versenyhétvégén az FIA külön, speciális méréseket végzett a Scuderia autóiban, ám a műszerek nem bizonyították az állításokat, hogy az energiavisszanyerő-rendszer szabálytalan lenne az olasz istállónál. Igaz, a Ferrari a jelek szerint egy rendkívül bonyolult szisztémát talált ki, aminek működését még mindig nem tökéletesen értette meg a nemzetközi szövetség.

Emiatt lehet, hogy még Kanadában is vizsgálatokat fognak végezni a vörös autókon egy kifinomultabb műszerrel. „A monitoring-rendszerünk sem hardver-, sem szoftver-spekulációt nem mutatott ki az analízis során Monacóban. Kanadában lehet, hogy újabb vizsgálatokat végzünk majd el, de sejtésem szerint ugyanarra a következtetésre jutunk majd, mint eddig” – nyilatkozta Charlie Whiting.

A Ferrari még mindig nem tisztázta magát 100%-osan


„Történnek majd változtatások a szoftveren belül. Nem vagyok ebben szakértő, de megpróbáljuk megérteni, mi a különbség az akkumulátoraik két része között. Egyetlen akkumulátor dolgozik az autóban, de a rendszer kettőnek érzékeli. Nem gondolom úgy, hogy mindent megértettem a működéséből” – fogalmazott a Formula-1 versenyigazgatója.

„Kanadában egy gyorsabban működő, fejlettebb analizáló eszközt használunk majd. Bár igazából azt kell mondanom, hogy a nekünk szükséges adatokkal a Ferrari már legutóbb is ellátott minket, de rendszerük tényleg nagyon komplex” – tette hozzá Whiting.

A jelek szerint valami apró gyanú még mindig fennállhat, ha a vizsgálatokat Kanadában is tovább folytatja az FIA a monacói „felmentés” ellenére is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: