DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Nehezen, de bizonyította a Ferrari, hogy nem csal

Megszólalt Charlie Whiting: a problémás energia-visszanyerés miatt valóban vizsgálták a Ferrarit, amely csak nehezen tudta meggyőzni az ellenőröket szabályosságáról – de sikerült, így nem lesz szankció.

Csalással vádolják a Ferrarit – robbant a hír májusban. Miután a halóra szerelt visszapillantót módosítania kellett a csapatnak, a Scuderia újabb kétes ügybe keveredett. Egy sajtóhír szerint riválisok panaszt nyújtottak be a Nemzetközi Automobil Szövetséghez, hogy az istálló energia-visszanyerő rendszere a méréseket megkerülve a megengedett 4 megajoule-nál több energiát képes visszatáplálni, ezzel pedig időszakosan 20 lóerő is nyerhető.

Az FIA tisztségviselője, a Formula-1-es versenyigazgató Charlie Whiting először beszélt a témáról a sajtónak. Elmondta, hogy a szövetséget a Mercedes műszaki igazgatója, James Allison kereste fel az Azerbajdzsáni Nagydíjon, mely után vizsgálat indult.



„Felmerültek aggályok Bakuban, melyeket nehezen lehetett csak elmagyarázni, ezért lépésről lépésre haladtunk velük” – mondta a Reutersnek Whiting, célozva arra, hogy a Ferrari csak aprólékos magyarázattal tudta meggyőzni őket a szabályosságról. „A szabálykönyv kimondja, hogy a résztvevő kötelessége az FIA-t biztosítani arról, hogy autója folyamatosan megfelel az előírásoknak, ők pedig csak nehezen tudtak biztosítani minket erről. Most, itt azonban maradéktalanul elégedettek vagyunk.”

„Egyes jelenségeket az adatokban nem igazán tudtak megmagyarázni. Tüzetesen, lépésről lépésre haladtunk a Ferrarival, és olyan magyarázatot adtak, amely nem volt különösen meggyőző. Ezért a mélyére akartunk ásni, és Spanyolországban rendelkezésünkre bocsátottak olyan információkat, amelyek segítségével jobban megértettük, és már olyat láttunk, amivel elégedettek voltunk” – árulta el, hogy az FIA-t igazán csak a következő versenyen sikerült meggyőzni.

Volt Whitingnak egy érdekes megjegyzése azzal kapcsolatban, hogy a sajtóhírekből nem volt minden igaz: „Az ügyet súlyosbította az a megalapozatlan spekuláció, amely futótűzként terjedt a paddockban.” Jean Todt, az FIA elnöke is beszélt erről: „Ha egy csapatnak kétségei voltak, akkor óvást nyújthattak volna be. Sokkal egészségesebb lenne, mint a sajtót manipulálni, hogy felhívják a figyelmet egy problémára” – mondta az elnök.

A Ferrarit is megkeresték, de a csapat nem kommentálta az esetet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: