DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Az autó mellett az önbizalom is sérülhetett

Nico Rosberg nem éppen a dicséret hangján szólt Max Verstappenről. A szombati szabadedzés végén durván a falnak csapta autóját, ezzel pedig egy lehetséges győzelmet dobott el, már nem az elsőt.

A 2016-os világbajnok úgy véli, Max Verstappen a lehető legbutább pillanatban vágta a falhoz autóját, ráadásul teljes egészében lemásolta két évvel ezelőtti balesetét, amikor ugyanott és ugyanúgy dobta el a Red Bullt. Rosberg kétségbe vonja, hogy csak az RB14 sérült-e ennél az esetnél, vagy a holland önbizalma is megsínylette az újabb becsapódást.

Az energiaitalos istálló szerelői minden tőlük telhetőt megtettek azért, hogy az időmérő edzésre elkészüljön Verstappen versenyautója, de az idő rövidsége miatt ezúttal ez lehetetlen vállalkozásnak bizonyult, miközben a mezőny (az elmúlt évek bizonyítéka szerint) egyik leggyorsabb ütemben szerelő csapata a Red Bull. Ne feledjük, a holland autójában a váltót is cserélni kellett.

A probléma egy, az FP3 végén történt, komoly balesetnél szerteágazó. Az első, maga a karosszéria. Ha a cockpit is sérült, az autót teljesen újjá kell építeni. De a karosszéria többi részét sem könnyű tökéletes állapotba hozni egy ekkora csattanás után.

Max Verstappen saját dolgát nehezítette meg


A következő gond a váltó. Ha a sasszé már rendben van, még mindig felmerül a kérdés, vajon megsérült-e a sebességváltó is. Ha igen, ki kell cserélni, ami automatikusan öt helyes rajtbüntetést jelent, ezzel együtt a pole-pozícióról szőtt álmok véget érnek.

A harmadik probléma az idő. Elkészülhet-e egy ilyen bonyolult aerodinamikával és erőforrás-rendszerrel megáldott, modern F1-es versenyautó alig két óra leforgása alatt? A negyedik bajt a Monacóban háromszor (2013, 2014, 2015) is győztessé koronázott Nico Rosberg részletezte, aki szerint Verstappen a legrosszabbkor követett el buta hibát.

„Ez hatalmas hátrány Max számára. Ő volt a leggyorsabb ember, komoly esélye volt a pole-pozícióra, ami Monacóban óriási lehetőséget jelent a futamgyőzelemre is egyben. Gyorsabbnak tűnt Daniel Ricciardónál is” – kezdte elemzését a 2016-os világbajnok.

„Aztán a lehető legostobább pillanatban jön ez a baleset. Nyilván, Monacóban mindig vállalni kell némi rizikót, de nagymértékű precízségre is szükség van. Ricciardo megmutatta, hogyan kell ezt végrehajtani” – fogalmazott kritikusan Nico Rosberg.

Max Verstappen szinte centire ugyanott és ugyanúgy csapta falhoz a gépet

„De a versenyautó sérülése csak egy dolog, bennem egyből felmerül a kérdés, hogy mennyire sérült Verstappen önbizalma. Max ilyen téren visszaeső, 2016-ban a Q1-ben pontosan ugyanazon a helyen egy ugyanilyen balesetet szenvedett. Vagy túl önző módon vezet, vagy túlságosan sokat kockáztat.”

„Maxnak kitűnő kiindulási helyzete volt egy győzelemhez, de mindent eldobott és ez fájó lehet. Monaco különleges futam, egy évben egy lehetőséged van, ráadásul a Red Bull versenyautói bizonyították, mennyire jók itt. Így minden Ricciardo mellett szól, csütörtök óta szuper formában vezet, érzi a ritmust, gyors és sosem lépi túl a határokat. Eddig mindent tökéletesen csinál, a jelenlegi körülmények között egyértelműen ő a favorit.”

Mik az esélyek a versenyen? „A Red Bull diktálja a tempót az első edzés óta, úgy tűnik, ebben nem is lesz változás. A Ferrari számomra a második erő, csak utána jön a Mercedes” – tekintett előre Rosberg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: