DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Lejárt a kék zászlózás ideje?

Hogy mennyi haszna van a F1-ben a kék zászlónak, azt kívülállóként nehéz megítélni. Tény, hogy aki figyelmen kívül hagyja, azt megbüntetik, de lehet, hogy már nem sokáig.

Van, hogy rosszkor lengetik, néha észre sem veszik, Sebastian Vettel viszont ha tehetné, még sűrűbben lengetné. Hogy mi az? Természetesen a kék zászló! Bő húsz évvel ezelőtt, 1995-ben vezették be a jelzésadás e formáját, méghozzá azért, hogy a versenyben lassabb, lekörözendő autókat figyelmeztessék, hogy mögöttük gyorsabb kolléga érkezik.

Célja az akkori biztonság növelése volt, ám ezzel együtt a kiscsapatoknak állandó problémát okozott, és okoz mind a mai napig, hogy mikor ‒ adott esetben a pontokért ‒ csatáznak, akkor is kötelesek figyelembe venni a kék zászlót.

Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója az Auto Bildnek elmondta, fontolóra vették, hogy a jövőben akár megszüntetnék a kék zászló használatát, ám nem lesz könnyű ezt a javaslatot megvalósítani, hiszen a csapatok fele egyáltalán nem támogatja az ötletet.



„Felvetettük, mi lenne, ha megszüntetnénk, ez azonban a versenyzőknek és a csapatoknak sem tetszik. Alaposan át kell gondolnunk, hogy törüljük-e a kék zászló használatát, nehogy a jövőben visszaélés legyen belőle. Más kategóriákban például nincs meg ez a luxus az élversenyzők számára, úgyhogy mindenképp megvitatjuk a jövőben, mi legyen. Egyelőre viszont annak az esélye, hogy megszüntetjük ötven százalék alatt van” ‒ mondta a versenyigazgató.

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt nyilván érzékenyen érintené, ha eltörölnék a jelzésadás ezen formáját, hiszen a Ferrari pilótája még azt is kevesli, ahányszor manapság lengetek a pályabírók.

A kék zászlózás eltörlésével a cél az izgalmak további fokozása lenne, hiszen a lassabb versenyzőknek nem kellene folyton folyvást a tükröt lesniük, hogy mikor jelenik meg egy Mercedes, vagy egy Ferrari a háttérben, így ők is nyugodtan csatázhatnának egymással a verseny teljes egészében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: