DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Japán pilótát szerződtetne a Toro Rosso

A faenzai Formula-1-es kiscsapat a Hondával kötött egyezség megerősítése céljából mindenképpen szeretne előbb-utóbb váltani a versenyzői között.

Úgy tűnik, a Toro Rosso igencsak hosszú távra gondolja a Hondával való együttműködést, ugyanis már nem titok, hogy éppen a japán motorgyártóval való jó kapcsolat miatt egy távol-keleti pilótát szerződtetnek a csapathoz. Igaz, ehhez a jelenlegi pilótapárosból – Pierre Gasly és Brendon Hartley – az egyiket el kellene küldeniük, ami már csak azért sem könnyű, mert mindkét versenyző régóta a Red Bull-program tagja.

Toro Rosso-Honda-dppi



A Hondának meglennének a jelöltjei, hiszen a Formula-2-ben már ott van például Nirai Fukuzumi és Tadasuke Makino is, ráadásul előbbi tavaly harmadik lett a GP3-as bajnokságban, és nem hivatalos tagja lett az energiaitalosok junior gárdájának. Azaz logikus választás lenne, ha sikerülne megszereznie a szuperlicencet, ami nélkülözhetetlen az F1-hez.

„Természetesen Fukuzumi ott van a figyelt versenyzők között, ugyanis szeretnénk, ha előbb vagy utóbb lenne japán pilótánk” – árulta el az Autosport-comnak Franz Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke.

A Honda nagyon szeretné, ha lenne ismét japán pilóta a Formula-1-ben, ráadásul a motorgyártó már tárgyalásokat is kezd a Red Bull istállóval, hogy 2019-ben ők szállíthassák az erőforrásokat az energiaitalosoknak.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a Honda révén ismét egyre népszerűbb a Formula-1 Japánban. Pontosan ezért lenne jó, ha lenne japán pilóta a világbajnoki sorozatban. Miután vannak a Formula-2-ben versenyzőink, így ők megszerezhetik a szuperlicencet. Sőt, abban is biztos vagyok, ha egy japán pilóta vezetői ülést kapna, lehetőség lenne más versenyzőknek is esélyt szereznünk egy szerződésre” – közölte a Honda motorsportért felelős főnöke, Masashi Yamamoto.

Az esetleges versenyző kiválasztása a Honda és a Red Bull tárgyalásain dőlhet majd el. Ugyanis Daniel Ricciardo könnyen előfordulhat, hogy elhagyja a Red Bullt, míg Carlos Sainzot a Renault kivásárolhatja a szerződéséből. Ebben az esetben Pierre Gasly lehet Max Verstappen csapattársa, azaz egy ülés felszabadulhat a Toro Rossónál, ráadásul Hartley pozíciói sem biztosak. Mindenesetre Fukuzumi a GP3-as szereplésével már megszerzett 15 pontot a szuperlicenchez, neki a mostani Formula-2-es szezonban kell bizonyítania, hogy érett az F1-re.

„A kezében van a sorsa, ha jó teljesítményt nyújt, akkor meglátjuk, mi lesz” – tette hozzá Masashi Yamamoto.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: