DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Renault: Nem szükséges nekünk három csapat

Korábban két határidőt is szabott a francia gyártó a Red Bullnak, de úgy fest, egyik sem lesz a végleges. Ha azonban sokáig húzza az időt az energiaitalos istálló, kényszerpályára kerülhet.

Tizenkét éve dolgozik együtt több-kevesebb sikerrel a Renault és a Red Bull. 2009 és 2013 között számtalan futamgyőzelem és zsinórban négy világbajnoki cím (Sebastian Vettel által) tette igazán gyümölcsözővé az együttműködést. A turbókorszak beköszöntével azonban megváltozott a helyzet.

A lóerőben korábban sem legjobbnak számító Renault évek után sem volt képes igazán ütőképes motorral előállni, bár szinte minden évben akad néhány futamgyőzelmük. A világbajnoki címért azonban egyszer sem volt esélyük harcolni, a Mercedes (és most már a Ferrari) mögött látványos a franciák lemaradása.

Korábban nem volt alternatívája a bikáknak, most azonban a fiókcsapatot az idei évtől a Honda látja el erőforrásokkal és a japánok a korábbi szenvedés után végre fejlődő pályára álltak. Igaz, még mindig a leggyengébbnek tűnnek. A Red Bull nyilván minél tovább húzná az időt, hogy döntsön a jövő évi motorszállítóról, hogy tisztább képet kapjon a Honda fejlődéséről, a franciák azonban sürgetnék a döntést.

A Renault nem érzi, hogy mindenáron három csapatot kellene ellátnia


„Nem halogathatjuk a végtelenségig. Nem állítunk fel végleges határidőt, mert az nem a mi stílusunk. De a szabályok változása sürget minket. Úgyhogy, ha a Red Bull motort szeretne tőlünk, most már illene közölniük velünk” – nyilatkozta Cyril Abiteboul, a Renault F1-es főnöke.

„Ha nem lesz megegyezés, akkor maradunk a McLarennel és a Renault-val. Nem kell nekünk három csapatot ellátnunk” – tette hozzá figyelmeztetőleg a francia szakember. A motorszállítói szerződésen kívül várhatóan Carlos Sainzról is tárgyalni fognak a felek, a gyáriak ugyanis szeretnék hosszabb távon megtartani a fiatal spanyol tehetséget, a Red Bull azonban egyelőre csak kölcsönben engedte el a ralilegenda fiát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: