DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Kubica: Messze van az autó az ideálistól

A lengyel pilóta ismét egy teljes napon keresztül vezette a Williams idei, igencsak gyengélkedő versenygépét, és a csapat az általa szállított rengeteg adat alapján támadna fel Monacóra.

Hét és fél év után vett részt először egy hivatalos versenyhétvégén Robert Kubica Barcelonában, majd utána egy teljes napot ismételten vezette a grove-i istálló idén igencsak haloványan teljesítő autóját. Az FW41-es legnagyobb gondja, hogy a pilóták szerint szinte vezethetetlen, így minden hasznos adatra szüksége van a mérnököknek amiatt, hogy végre kilábaljanak ebből a szezon eleje óta tartó hullámvölgyből.

robert kubica-dppi



Nos, ebben mindenben a csapat segítségére van Kubica, aki a hivatalos barcelonai teszt második napján 123 kört teljesített az autóval – a második legtöbbet a mezőnyből –, és az időket tekintve végül a 8. helyen zárta a napot, jó két és fél másodperces hátrányban az elsőtől.

„Sikerült szerdán egy nagyon erős és produktív napot magunk mögött hagynunk, és ami a lényeg, rengeteg kört tudtunk megtenni. Roberttel megbeszéltük, hogy az előző napi tapasztalatokra építve alakítjuk a programunkat, és nagyon jó munkát végeztünk. Rengeteg adathoz jutottunk hozzá, és bízunk abban, hogy ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy már a most következő futamon, Monacóban is képesek legyünk előrelépni, és ez a lendület megmaradjon a többi versenyhétvégére is” – jelentette ki Dave Robson, a brit istálló főmérnöke.

Kubica tehát ismét megtette azt, amit a Williams vár tőle, és nagyon érdekes adat, hogy akárhányszor ül be az autóba – lásd a téli tesztek, a mostani gyakorlás vagy éppen a múlt pénteki szabadedzés – az időeredmények alapján mindig ő a leggyorsabb Williams-pilóta.

„Nagyon érdekes, és a rengeteg adat miatt remélhetőleg nagyon hasznos napon vagyunk túl. Az autó vezetési szempontból még messze van az ideálistól, de hinni kell abban, hogy a gyárban dolgozó mérnökök a mostani teszten nyert adatokból megtalálják majd a megoldást. Sajnos az autóval kapcsolatos gondjainkat nem lehet 24 órán belül orvosolni, ugyanakkor azt is tudni kell, nem áll sok idő a rendelkezésünkre a megoldások megtalálásához. Nagyon örülök annak, hogy segíteni tudom a csapat fejlődését, én minden körülmények között igyekszem a maximumot kihozni magamból” – fogalmazott meglehetősen diplomatikusan Kubica.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: