DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Honda: Jelentősen fejlődtünk

A japán gyártó számára nagyon frusztrálóan végződött a spanyol versenyhétvége, mivel a szerencsétlen történések elfedték azt az előrelépést, amit az újítások segítségével a motorral elértek.

Bahreinben kimagaslóan jó eredményt ért el Pierre Gasly, negyedik pozíciója ugyanis a legjobb helyezés, amit a Honda a visszatérése óta elcsípett. Méghozzá nagyrészt önerőből tette, nem kellett hozzá hat-nyolc kieső. Kínában és Azerbajdzsánban azonban látványosan visszaesett a Toro Rosso.

A Honda alaposan a probléma mélyére ásott és sikerült is több kalibrációs problémát feltárnia, így bizakodva várta a gyártó az első európai futamot. Bahrein óta először Pierre Gasly be is jutott (könnyen) a Q2-be, tizenkettedik rajthelye biztatónak tűnt.

Brendon Hartley esélyei már a harmadik szabadedzésen elszálltak, amikor apró darabokra törte versenyautóját, így az időmérőn nem vehetett részt. Gasly nagy reményekkel rajtolt, de sajnálatosan rövid versenye volt, a Romain Grosjean által a hármas kanyarban okozott tömegbalesetbe a Toro Rosso-pilóta is belekeveredett, bal első kereke kitört, így sosem tudjuk meg, mire lett volna képes.

A szerencsétlen baleset elfedte a Honda fejlesztéseinek eredményét


A japán motorszállító így is biztos abban, hogy jó úton járnak, az energiafelhasználás terén előre léptek. „Az előző versenyek minden adatát mélyen analizáltuk, mindig tanulunk valamit. Technikailag előre is léptünk, a hétvégén versenyképessé váltunk. Éppen emiatt frusztráló a végeredmény” – nyilatkozta Toyoharu Tanabe, a Honda F1-es projektjének egyik főnöke.

„Nehéz pontosan lemérni a fejlődést, mert egészen más típusú pályán futottunk, ha újra visszatérnénk Bakuba, számokban és köridőkben is elmondhatnám, mennyit javultunk. Az elmúlt két hétben jelentősen jobbak lettünk az energiavisszanyerésben, most már sokkal hatékonyabbak vagyunk.” A japán gyártó egyébként végsebesség tekintetében is jócskán előrelépett tavaly óta.

„Az autó egyensúlya sem volt rendben a pénteki napon, ám szombatra több dolgon is változtattunk és a pilóták szerint ez is hozott a konyhára. Összességében elmondhatom, hogy megint a jó irányba haladunk” – tette hozzá Tanabe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: