DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vettel: Nem volt hiba a második kerékcsere

Lehet, hogy kívülről nézve rosszul mutat, de a Ferrari számításai szerint nagyon is indokolt volt a második bokszkiállás Vettel számára a Spanyol Nagydíjon, dacára az emiatt elvesztett pozícióknak – mondja a német.

Bár Lewis Hamiltonnal nem tudta tartani a lépést ezen a hétvégén, de egy második hely azért a futam jelentős részében kinézett Sebastian Vettelnek, aki a rajtot követően felugrott a két Mercedes közé, és tartotta a pozícióját Valtteri Bottas előtt akkor is, amikor a páros a közvetlen riválisokhoz képest jóval korábban első alkalommal a bokszba hajtott.

Ám míg Bottas ezt követően 47 körön át gond nélkül életben tudta tartani közepes keverékű abroncsait, addig Vettel ezt nem is kísérelte meg, és amikor virtuális biztonsági autós szakasz lépett életbe Esteban Ocon kiesése miatt, a Ferrari meg is ejtette a második cserét a német autóján. Úgy számoltak, hogy a lassított tempó miatt Vettel visszatérhet a 3. helyre Max Verstappen elé, ám miután öt másodpercesre nyúlt a kerékcsere, a holland éppen megelőzte őt, és a sorrenden a négyszeres bajnok már nem is tudott változtatni a hátralevő 25 körben.

vettel_12



Vettel mindennek ellenére azt vallja, jó döntés volt a második csere beiktatása: „Igen. Számunkra nem volt opció, hogy a pályán maradjunk, ugyanis gyorsabban fogyasztottuk a gumikat, mint a többiek. Kívülről nézve bizonyára rossz döntésnek tűnik, de belülről látva ez volt a helyes lépés.”

„Összességében egy kicsit gyorsabban haladtam (Verstappennél), a gumijaim is frissebbek voltak, de egész egyszerűen nem volt meg a kellő sebességünk. Ő nagyjából azonos köröket autózott, az én gumijaim pedig a végén már nem is voltak egészséges állapotban, dacára frissebb mivoltuknak.”

A német már a hétvége korábbi szakaszában is kritizálta a Pirelli azon döntését, hogy Barcelonába, és a szezon további két helyszínére kissé módosított, vékonyabb futófelületű abroncsokat szállít a pályák sajátosságai miatt, és Vettel ezúttal is belecsempészett nyilatkozatába némi szurkálódást erre hivatkozva.

„Nehéz megmondani, mi lenne most a helyzet a változtatás nélkül, de úgy tűnik, hogy ránk ez nagyobb hatást gyakorolt, mint másokra. Összességében tisztességes hétvégét zártunk, csak meg kell fejtenünk, hogy hogyan bánjunk ezekkel az abroncsokkal, elvégre a Paul Ricardon és Silverstone-ban is ugyanezeket kapjuk majd” – nyilatkozta.

Vettel a negyedik helyen ért célba, ponthátránya ezzel 17 egységre nőtt Hamiltonnal szemben a tabellán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: