DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Krízisben alakul a Williams csapatszelleme

Alex Wurz, a gyengélkedő F1-es csapat tanácsadója szerint a Williams visszaesése nagyszerű alkalom arra, hogy embereik közös nevezőre jutva együtt másszanak ki a gödörből. Eközben alakul a javítócsomag is.

Bár a két héttel ezelőtti Formula-1-es Azerbajdzsáni Nagydíjon a Williams egy tizenegyedik és egy tizenkettedik helyezéssel (idén először) egészen közel került a pontszerzéshez, de azt nem mondhatnánk, hogy hamvaiból feltámadva hirtelen erőre kapott volna a híres grove-i alakulat. Idei autójuk, az FW41-es súlyos gyermekbetegséggel küzd, amelyről most a csapat tanácsadója, Alex Wurz beszélt az osztrák ORF televíziónak.

 stroll-szirotkin-portre-2018

Bár két pilótájuk az F1 jelenlegi legtapasztalatlanabb párosát alkotják, mégsem ez az alakulat legnagyobb nehézsége


„A padlólemezen, a diffúzornál leszorítóerőt veszítünk. Tavaly is jelen volt ez a problémánk, de akkor csak kellemetlenséget jelentett – mostanra viszont teljesen megakadtunk emiatt. A jelenség következtében jelentős mennyiségű tapadást veszítünk, ami ráadásul a pilóták önbizalmát is aláássa. A dolog nehezebbik része a probléma megoldása, az kevés, hogy felismertük a helyzetet. Valahol a szoftverben, a szimulációban lehet a hiba, amivel egyébként bizonyos szinten már 2015 óta küzdünk.”

Az ex-F1-es azonban a pozitívumot is meglátta a szituációban, szerinte egy ilyen mélypont fogja igazán összekovácsolni a csapatot. „Itt a lehetőség, hogy egy egészséges alapot építsünk ki. Nincs egymásra mutogatás, olyan drasztikusan visszaestünk, hogy mindenki egy irányba kezdett húzni. Egy ilyen krízis alkalom arra, hogy közös nevezőre jussunk.”

Wurz még nem írná le a Williams teljes idei szezonját, ám az is biztos, hogy a megoldás nem egyik napról a másikra fog megszületni. Ahogy pénteken Robert Kubica is nyilatkozta, alsó hangon egy hónapról van szó. „Már javában dolgozunk az aerodinamikán. Még Melbourne-ben megszületett a döntés erről, ám a pályára valószínűleg csak a nyári szünet kezdete előtt tudjuk majd kivinni a fejlesztéseket.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: