DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Idő kérdése és Magnussen nagy bajt okoz?

Megszokta már Kevin Magnussen, hogy a Formula-1 mezőnyének rosszfiújának tartják, de mostanában megint többször is túllő a célon. Csak idő kérdése, hogy óriási balesetet idézzen elő?

A tévénézők is szemtanúi lehettek annak, mennyire kétarcú Kevin Magnussen idén. A Haas dán pilótának teljesítménye figyelemre méltó, az időmérő edzésen is újfent kitett magáért és a hetedik rajtkockát szerezte meg, ami a három topcsapat mögött gyakorlatilag az elérhető maximum.

Ugyanakkor az elmúlt években már megszokhattuk tőle, hogy időnként hajmeresztő manővereket hajt végre a versenypályán, sokszor pilótatársai testi épségét is veszélybe sodorva ezzel. Tavaly többek között Nico Hülkenberggel és Fernando Alonsóval is összetűzésbe került emiatt, Barcelonában pedig jött az újabb balhé.

Még idő sem volt arra, hogy elfelejtsük bakui (szintén rendkívül veszélyes) összeérését Pierre Gasly Toro Rossójával, a barcelonai második szabadedzés vége felé a jóval gyorsabban érkező Charles Leclerc előtt zárta le az utat az utolsó pillanatban a célegyenes végén. A monacói azonban szerencsére észnél volt és sikeresen kikerülte a Haast.

Vajon miért vágott Magnussen Leclerc elé?

300 feletti tempónál ez rendkívül veszélyes manőver volt a dántól, Gilles Villeneuve 1982-ben egy hasonló esetben felrepült pilótatársa hátsó kerekén és az óriási ütközést nem is élte túl a kanadai legenda. A legtöbb szakértő azonnal erre az ütközésre gondolt Magnussen, látszólag teljesen felesleges manőverénél is.

Sajnos Gilles Villeneuve az életével fizetett ezért a balesetért

A vétkes megúszta egy figyelmeztetéssel, de egyre többen követelnek komolyabb büntetést a felelőtlenül vezető Haas-pilótának. Közéjük tartozik a Sauber csapatfőnöke, Frederic Vasseur is, aki érthetően dühös a látottak miatt. „Kommentáljam a veszélyes manővert? Melyikre gondolnak, a maira, a múlt hetire, vagy valamelyik tavalyira?” – kérdezett vissza szarkasztikusan a csapatfőnök.

„Képtelen vagyok megérteni, ha valaki ilyet tesz egy szabadedzésen. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ha versenyen tenné, akkor megérteném, mert ott is ostoba dolog lenne. De ez egy szabadedzés volt, mi értelme ilyen veszélyes manővernek?” – mérgelődött Frederic Vasseur.

A Haas csapatfőnöke viszont megvédte pilótáját. „Szerintem most már mindenki úgy érzi, hogy utazhat Kevinre, mert volt néhány vitatott esete. Én sem gondolom, hogy tökéletesen reagált, de szabadedzésen néha történik ilyesmi. Semmi látványosat nem tapasztaltam” – reagált Günther Steiner. A dán pilótának lehet, hogy mégis változtatnia kellene, mert az azerbajdzsáni büntetésével két büntetőpontot is jóváírtak számára, amivel együtt már hét van neki. Ha elérné a tizenkettőt, automatikusan egy versenytől eltiltják.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: