DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Valóban igazságtalan a Formula-1?

Az autósportban gyakran előfordul, hogy többet számít a technika, mint a pilóta. Nincs ez másképp a száguldó cirkuszban sem. De még a kevésbé fényes oldalt is lehet élvezni, ha valaki bekerül.

Sergio Perez hosszú évekkel ezelőtt úgy kezdte pályafutását, hogy mindenki tipikus fizetős pilótának tartotta, így senki nem is számolt vele komolyabban. A Saubernél mégis sikerült néhány kiemelkedően jó eredménnyel jelentkeznie, így 2013-ban a McLaren leszerződtette.

A fiatal mexikói pechjére viszont a wokingi istálló éppen akkor kezdett mélyrepülésbe, csapaton belül sem volt felhőtlen a viszonya az egyébként igen barátságos Jenson Buttonnal, így egy év gyenge teljesítményt követően már nem volt maradása a csapatnál.

A Force Indiánál újra felépítette magát, a turbókorszak egyik pozitív meglepetése Sergio Perez felemelkedése, segítségével a Force India a középmezőny élére került, számos dobogós helyet is szerezve a kiscsapatnak. Már ötödik szezonját tapossa a rutinos pilóta az indiai csapatnál, de még mindig csak huszonnyolc esztendős.

Perezt már nem tartják fizetős pilótának, de élcsapat nem kapkod érte


138 nagydíjon van már túl a Formula-1-ben, az egyik legmegbízhatóbb versenyzővé nőtte ki magát. Igazi nagycsapat azonban mégsem akarja már szerződtetni, bár a Ferrarival többször is kapcsolatba hozták, végül sosem valósult meg az olaszokhoz szerződése. Mégsem érzi azt, hogy csalódott lenne.

„A Formula-1 sajnos nagyon unfair, mert sokkal kevésbé függ a teljesítmény a versenyzőtől, mint más sportágakban. Nem olyan, mint például a tenisz, ahol szinte minden csak tőlünk függ” – nyilatkozta Sergio Perez a Marca hasábjain.

„Még ha a világ legjobb pilótája is vagy, sosem fogsz nyerni, ha nem a legjobb autóval rendelkezel. Mégsem érzem magam frusztráltnak, mert tisztában vagyok vele, hogy így is mennyire szerencsés vagyok. Megkaptam ezt a nagyszerű lehetőséget, hogy versenyezhetek és a karrieremre is büszke lehetek.”

„Bár az elmúlt nyolc évben egyszer sem volt alattam igazán versenyképes autó a Formula-1-ben, pontosan tudom, mire vagyok képes. A következő évek teljesítménye is a versenyautómtól függ majd” – tette hozzá Perez, aki Bakuban némi szerencsével, de egy remek dobogós helyezéssel örvendeztette meg csapatát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: