DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Visszadobták a Williams kérelmét, marad a büntetés

Hiába reménykedett abban a grove-i istálló, hogy a bakui ítélet felülvizsgálatát kérve visszavonják majd a Szergej Szirotkinra kirótt rajtbüntetést, az FIA versenybírói nem találták megalapozottnak a Williams felvetéseit.

A konstruktőri tabella utolsó, 10. helyén tanyázó alakulat váratlan tisztázási kérelmet nyújtott be a Nemzetközi Automobil Szövetség illetékeseinek, amelyben az Azerbajdzsáni Nagydíj több incidensével kapcsolatban meghozott ítéletet is megkérdőjelezett. A csapat arra kérte az FIA-t, vizsgálják újra Szergej Szirotkin és Sergio Perez ütközését, amelyért orosz pilótájuk két büntetőpontot és három rajthelyes hátrasorolást kapott a Spanyol Nagydíjra, emellett Kimi Raikkönen és Esteban Ocon, Pierre Gasly és Kevin Magnussen, valamint Fernando Alonso, Nico Hülkenberg és Szirotkin ütközését is. De ezen túl még abban is kifogásolnivalót talált a csapat, hogy a McLaren spanyolja két jobboldali kerék nélkül visszajuttathatta autóját a bokszba.

williams



A futam végeredménye egy hét elteltével már nem is lett volna megváltoztatható, de Szirotkin büntetésének eltörlésében, valamint az ítéletek tisztázásában azért bízhatott a Williams. Ehhez viszont új bizonyítékoknak kellett volna előkerülniük, ám a bakui versenybírók (köztük Tom Kristensennel) kedden a Charlie Whitinggal közösen megtartott telefonos értekezletük során azt állapították meg, hogy „semmi olyan új és releváns elem nem került elő, ami indokolná a csapat által említett öt eset felülvizsgálatát.”

A versenybírók azonban nem intézték el ennyivel az egészet, kifejezetten alaposak voltak: egy tíz pontból álló dokumentumban fejtették ki, hogy miért nem állja meg a helyét a Williams egyik kérelme sem. Szirotkin büntetésének megtartását például azzal indokolták, hogy míg az orosz hátulról szaladt bele a Force Indiába, addig a többi felhozott elsőkörös – és szankciók nélkül maradt – balesetnél az autók egymás mellett haladtak, így ezek az ütközések nem hasonlíthatók össze.

Alonso két keréken történő bokszutcába való visszatérését a veszélyessége miatt kérdőjelezte meg a Williams, célozva arra, hogy nem lett volna szabad továbbra is a forgalomban hagyni a komoly sérüléseket összeszedő McLarent, amely viszont a szerviz után visszatért a pályára, és pont a grove-iak másik pilótája, Lance Stroll előtt ért célba a 7. helyen. Whiting viszont rámutatott, hogy egyrészt a biztonsági autó pályára küldése miatt a lassan haladó Alonso nem jelentett veszélyt a riválisaira, másrészt pedig a spanyol láthatóan törekedett is arra, hogy elkerülje az ideális ívet.

A versenybírók teljes magyarázata:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: