DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Pénzmosási vád árnyékolja be az Olasz Nagydíjat

Gyülekeznek a felhők a Formula-1 és az Olasz Nagydíj fölött, ugyanis olaszországi sajtóhírek szerint az ügyészség a sportághoz kapcsolódó kifinomult pénzmosási rendszert fedezett fel.

A La Repubblica nevű olasz újság úgy értesült, hogy a hatóságok 2012-ig visszamenőleg folytatott vizsgálata adócsalást és a pilóták szponzori szerződéseivel kapcsolatok hamis számlákat tárt fel, a hálózatot pedig az olasz versenyhez köthető bennfentesek hozták létre olasz én nemzetközi cégek tucatjaival. Mintegy 80 millió fontot tüntethettek el így.

A riport szerint 82 embert vizsgálnak jelenleg, és vád alá helyezhetik őket. A lap arról is beszámolt, hogy az F1 korábbi vezérét, Bernie Ecclestone-t is kihallgatták az ügyben, akárcsak az FIA elnökét, Jean Todtot és menedzser fiát, Nicolas Todtot, aki jelenleg a monacói Charles Leclerc útját egyengeti. Az ifjabb Todtról azt gyanítják, hogy annak idején mesterségesen „duzzasztották fel” a volt Marussia-pilóta, Jules Bianchi szponzorációs megállapodásait.



Sokkal aggasztóbb, hogy a nyomozásban részt vevő olasz ügyészek elképzelhetőnek tartják, az árnyékszervezet nemcsak az itáliai, hanem más európai nagydíjakat rendező országokra is rátelepült.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: