DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hakkinen szerint Bottas feláll a bakui balszerencséből

A korábbi világbajnok F1-es pilóta, Mika Hakkinen szerint Valtteri Bottas erősebben fog visszatérni azután, hogy a legutóbbi nagydíj végén az élről esett ki defekt miatt.

Múlt vasárnap úgy nézett ki, a finn Mercedes-versenyző megszerzi pályafutása negyedik győzelmét a Formula-1-ben, ám három körrel a futam vége előtt fel kellett adnia az Azerbajdzsáni Nagydíjat, miután ráhajtott egy törmelékre, ami kivágta a jobb hátsó kerekét.

Honfitársa, Mika Hakkinen 2001-ben élt át hasonlóan méltatlan búcsút a Spanyol Nagydíjon, amikor az élen haladva az utolsó körben adta meg magát a McLarenje. A legenda biztos benne, hogy Bottas is erős jellem, és képes lesz felállni ebből a kudarcból.

„A csalódottságot arra is használhatod, hogy erősebbé válj. Valtteri is ezt az utat fogja választani. Megérdemelte a győzelmet, három körrel a vége előtt senki nem hitte el a történteket. Én is átéltem ilyen balesetet korábban, természetesen nagyon elszomorított. A karrierem elején, amikor még alig értem el sikereket, nehezebb volt elfogadni az ehhez hasonló keserű pillanatokat, mert meg akartam mutatni a csapatomnak, hogy győztes vagyok. Idősebben már másképp kezeli az ember ezeket a helyzeteket” – emlékezett vissza blogjában Hakkinen.



A 2001-ben visszavonult finn szerint egy hosszú szezon alatt megtörténhetnek ilyen dolgok, ezért kár idegeskedni miattuk, tovább kell lépni. Természetesen megérti, hogy egy váratlan baleset bármely pilótát sokként érhet.

„Néztem, ahogy Bottas a célegyenesben 300-zal megy, majd megláttam, hogy eltalált valami törmeléket. Az a probléma, hogy a versenyző alacsonyan ül az autójában, majdnem 100 métert tesz meg 1 másodperc alatt, ezért szinte lehetetlen észrevenni a kis alkatrészeket az aszfalton. Ráadásul rosszabb helyen nem is történhetett volna a baleset, a kör elején, így elkerülhetetlen volt Valtteri kiállása. Hatalmas sokkot okoz egy ilyen hiba, ilyenkor a pilóta csak utas az autójában. Nagyon fontos, hogy pozitív maradjon az ember ebben a helyzetben is, s arra emlékezzen, milyen jól vezetett korábban, s ne maradjon szomorú és érzelgős” – osztotta meg tapasztalatait Mika Hakkinen.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: