DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Alonso: Vannak, akik inkább belém jönnek

Fernando Alonsónál kihúzta néhány riválisa a gyufát – a spanyol nem tudja elfogadni azt, hogy a középmezőnyben hogyan képes egy-két pilóta szemrebbenés nélkül balesetet okozni.

A McLaren pilótája a tizenharmadik helyre kvalifikálta magát az Azerbajdzsáni Nagydíj időmérő edzésén, ami egy szűk utcai helyszínen sosem jó ómen. Bár végül egy hellyel előrébbről rajtolt, a spanyol így sem úszta meg a rajtot követő csetepatét. Indítás után Szergej Szirotkinnal és Nico Hülkenberggel az oldalán hárman egymás mellett haladtak a hármas kanyar felé, amikor a williamses jobb oldalról eltalálta a McLarent, két defektet, egy sérült első szárnyat és egy cikkcakkosra tört padlólemezt maga mögött hagyva. Alonso belső Gilles Villeneuve-ét előhívva két keréken evickélt vissza a bokszba, hogy aztán a futam legnagyobb felzárkózását bemutatva hetedik helyen végezzen. Azzal, ahogy a többiek a rajt utáni kakaskodást lereagálták, a spanyol enyhén szólva sem volt elragadtatva.

 alonso-pit-baku



„Szerintem ezt máshogy kellene csinálni” – nyilatkozta a futam után. „Az első körben a középmezőny sűrűjében senki sem emelte el a gázt. Veszélyes szituációkban vannak, akik inkább nekiütköznek a másiknak, mint hogy elvegyék. Három autó volt egymás mellett, egyre összébb és összébb zárva, de senki sem vett vissza. Én belül voltam, és két lapos kerékkel jöttem ki a helyzetből.”

A rajt után nem csak a fenti hármas szenvedett el harci sérüléseket: Esteban Ocon Kimi Raikkönennel, Marcus Ericsson pedig Kevin Magnussennel került közelebbi kapcsolatba. Alonso nagyon egyszerű megoldást talált arra, hogy az elkövetkezendőkben ne kerüljön ilyen helyzetbe – egyszerűen előrébb akar végezni az időmérőn. „Néhányan túl agresszívek voltak az első körben – mintha egyetlen körből állna a futam. Ez azért szomorú, mert ezek a pilóták a körülöttük lévők versenyét is hátráltatják. Jobb helyen kell végeznünk az időmérőkön, az első két-három sorban általában kissé tisztább a helyzet.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: