DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hajszálon múlt a horrorbaleset az F1-es időmérőn

A Toro Rosso két pilótája, Pierre Gasly és Brendon Hartley a kvalifikáció első szakaszában nem értette meg egymást, aminek majdnem autóbontás lett a vége.

Gasly és Hartley már a Kínai Nagydíjon az összeszokatlanság jeleit mutatta, Gasly a 31. körben belecsúszott csapattársába. Majdnem hasonlót játszottak el az Azeri Nagydíj időmérőjén is.

Megint Hartley volt az, aki kis híján a megtorpedózott szerepébe került: az új-zélandi jobb első defektet kapott, visszafogott tempóban haladt egy kanyar felé, amikor hozzá képest óriási sebességgel, úgy 320 kilométer/órával érkezett mögötte a francia, aki nem gondolta, hogy megússza a balesetet.

„Nagyon félelmetes volt a helyzet, nem éltem még át ehhez foghatót karrierem alatt – nyilatkozta Gasly. – Fogalmam sem volt, hogy balra vagy jobbra húzódik. Nem tudom, mi történt Brendonnal, nagyon lelassult, én pedig 320-szal érkeztem. Őszintén, majdhogynem megállt. Próbáltam kikerülni, de biztos voltam benne, hogy ütközni fogunk. Már láttam magam a levegőben, nem tudom, hogy sikerült mégis megúszni. A defekt biztos nem segített neki, és biztos vagyok benne, hogy nem szándékosan manőverezett így."

Nem lett volna különösebb probléma, ha Hartley nem balra akart volna lehúzódni, amerre Gasly ki akarta kerülni. Szerencsére a francia gyorsan tudott reagálni erre a manőverre, így épphogy el tudta kerülni társa „felöklelését”. Igaz, a kanyart már nem sikerült bevennie és egy szervizúton tudott megállni.

Persze Gaslyt rettentően feldühítette az eset, káromkodott a rádióban, Hartley pedig nem tehetett mást, elismerte hibáját és bocsánatot kért. Ráadásul egyikőjük sem jutott be a Q2-be.

„Nagyot hibáztam, sajnálom – kesergett Hartley. – Hatalmas bocsánatkéréssel tartozom Gaslyna, amiért az útjába kerültem és majdnem óriási balesetet okoztam. Csalódott vagyok, amiért így alakult, ez nem volt jó nap.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: