DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Vandoorne már majdnem tud olyanokat, mint Alonso

Második teljes F1-es szezonjának kezdetén Stoffel Vandoorne-nak még mindig meggyűlik a baja Fernando Alonso csapaton belüli legyőzésével, de határozottan érzi, hogy elsajátította a kétszeres bajnok néhány fortélyát.

Ahhoz képest, hogy mekkora várakozások előzték meg a belga sokáig halogatott Formula-1-es debütálását, és hogy a McLaren új Lewis Hamiltonaként harangozták be, aki majd az első naptól fogva borsot törhet Alonso orra alá, Vandoorne egyelőre viszonylag észrevétlenül tölti tanulószezonjait a legnagyobbak között. Ennek persze egyik oka az, hogy a wokingi autók jelenlegi formájával egyáltalán nem könnyű kitűnni a mezőnyből, másrészt viszont Alonso pajzsát sem sikerült eddig áttörnie, így a 2015-ös GP2-es bajnok még ma is alázattal beszél rutinos csapattársáról.

alonso-vandoorne



„Tudja, hogyan kell felülkerekedni bizonyos dolgokon, hogyan kell felépíteni egy hétvégét, kihegyezve azt a kulcspillanatokra” – méltatta Vandoorne a spanyolt. „Az egyik erőssége, hogy bármilyenek is a körülmények, ő mindig 99%-on teljesít, és nagyszerű számomra, hogy tanulhatok ebből. Határozottan érzem, hogy sokkal erősebbé váltam, és ezeket a dolgokat már gyakran magam is meg tudom csinálni, amikor necces szituációba kerülök.”

„De általa nagyszerű mérce áll előttem. Így pontosan tudom, hogy mikor nyújtom a legjobb teljesítményem, hogy mikor jutottam el arra a szintre, amikor már az utolsó néhány századért harcolok. Ha egy napon világbajnok akarok lenni, akkor ahhoz előbb le kell győznöm egy világbajnokot.”

Vandoorne azt is elismeri, hogy 2017-ben nem volt könnyű megszoknia a McLaren-Honda gyengélkedését, miután az F1 felé vezető útja során minden sorozatban, a WSR 3.5-ben, a GP2-ben és a Super Formulában is az élmezőnyben harcolt. A tavalyi év elején ez az eredményein is kiütközött, hiszen míg ő az év első öt időmérőjének mindegyikén már a Q1-ben búcsúzott, Alonso eközben mindig továbbjutott.

„Változtatni kellett a mentalitásomon. Tavaly tisztában voltunk vele, hogy pontot szereznünk sem könnyű, ez pedig teljesen új hozzáállást igényelt. Kezdetben talán voltak is nehézségeim emiatt, de az ember idővel megtanulja, hogyan boldoguljon ilyen helyzetben, és a szezon második fele már nagyon jól alakult számomra. Új célokat kellett kitűznöm magam elé” – beszélt tapasztalatairól.

A 2017-es szezonnak végül volt is egy olyan pontja, amikor Vandoorne állt kettőjük közül jobban a bajnokságban, majd az idény zárásakor is viszonylag közel végeztek egymáshoz a 15-16. helyen. Idén, a Honda távozásával persze ennél már komolyabb célokat tűzhetett ki maga elé a csapat, viszont a két pilóta közül most is Alonsónak sikerült jobban a rajt: ő három futamot követően 22 pontjával a tabella 6. helyén áll, míg Vandoorne 6 ponttal a 11.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: