DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Rátalált furcsa gyenge pontjára a Force India

Versenyhétvégék óta szokatlan adategyezési problémákkal küzd a Force India, ám csapatvezető-helyettesük szerint mostanra felülkerekedtek a hibán. Megtudtuk, ezek után mennyit léphet előre a gárda.

A Formula-1 idei versenyein a tavalyi szezonjához képest jelentős visszaesést szenvedett el a Force India istállója. A Vijay Mallya tulajdonában álló csapat az utóbbi két évben stabilan magáénak tudhatta a konstruktőri negyedik helyezést, ám az idei autó fejlesztéseivel gondjai akadtak, így a gárda jelenleg egyetlen ponttal a kilencedik helyen áll. Szokatlan probléma áll a visszaesésük hátterében: a VJM18-as hátsó felén mért leszorítóerő elmaradt az áramlástani szimulációk és a szélcsatorna eredményeitől, így az autó nemes egyszerűséggel nem úgy reagált a változtatásokra, ahogy arra a mérnökök számítottak. Bob Fernley csapatvezető-helyettes azonban elárulta, a korábbi sötétben tapogatózásnak vége, az emberei megtalálták a probléma gyökerét.

ocon-kina-pit



„Bahreinbe vittünk olyan fejlesztéseket, amelyek az adategyezési hiba miatt nem működtek. Vissza kellett térnünk az alapvonalra, amit mostanra meg is tettünk. Az eddig problémás területet kijavítjuk, így a Bahreinbe szánt fejlesztéseket később újra bevethetjük. Ezt megelőzően azonban a friss adatokat vissza kell táplálnunk a szimulációkba, hogy minden értéket összeegyeztessünk. Félreértés volt, de úgy látom, hogy mostanra megoldottuk” – nyilatkozta Fernley, aki azt is hozzátette, az idei évre beütemezett fejlesztéseket ez a mellékszál különösebben nem akadályozza.

Az erősorrendben jelentőset léphet előre a Force India, ha sikerül átugrania ezt az akadályt, de az idei középmezőny annyira erős az F1-ben, hogy a negyedik helyre való visszatérést egyelőre túl optimistának tartja a szakember. A Renault csapatát és Fernando Alonsót most kifejezetten erősnek látja. „Ott még nem tartunk, hogy Bakuban a negyedik helyért harcoljunk – szerintem nagyjából a hatodik legerősebb csapat lehetünk. A Renault nagyon kiegyensúlyozott programot fut, de Alonso is tisztán és eredményesen teljesít. Ha mi is túllépünk a jelenlegi ingadozáson, akkor körülbelül az ötödik-hatodik helyre számíthatunk” – zárta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: