DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Költségsapka: megegyezés kell a csapatok részéről

Otmar Szafnauer a Force India részéről azt mondja, hogy nekik még annál is alacsonyabb határ lenne az ideális, mint amire a Mercedes azt mondta, hogy teljesíthetetlen - kompromisszum kell.

Továbbra is teljesen érthető szembenállás van a Formula-1 2021-re tervezett szabályváltoztatásai miatt a topcsapatok és a többi istálló között - elsősorban a költségsapka ötlete foglalkoztatja mindkét felet, nyilvánvalóan ellentéses érdekből. Otmar Szafnauer, a Force India műveleti igazgatója szerint ez a költséglimit megszüntetné a "kettős F1-et", vagyis hogy gyakorlatilag befoghatatlanok a gyári hátterű csapatok a többiek számára.

"A kezünket a költségvetés köti meg, amely miatt van, aki tud kísérletezgetni, próbálgatni alkatrészeket és van, aki nem. Ha van pénz, akkor holnapra kész van az alkatrész, lehet nagyobb beszállítóbázissal dolgozni, vagy meg lehet venni a technológiát, hogy a csapat legyártsa magának. Ha bejön a költségsapka és mindannyian ugyanannyit fogunk költeni, akkor ezek a dolgok megszűnnek, ami kiegyenlítené az erőviszonyokat" - magyarázta.

jm1814ap257_resize



Toto Wolff, a Mercedes vezére elérhetetlennek nevezte a javasolt 150 millió dolláros határt, mivel állítása szerint a topcsapatok ennek több mint a dupláját költötték el 2017-ben - Szafnauer szerint viszont szükséges a kompromisszum, hiszen ők még ezt a 150 milliót sem érték el. "A jó kompromisszum talán az, ahol mindenki egyformán boldog vagy egyformán boldogtalan. Számunkra még alacsonyabb szám lenne az ideális, de az sportszerűtlen lenne valaki mással szemben."

Azt persze elismerte, hogy a részleteken még dolgozni kell, de azt is megfogalmazta, hogy a tervezett változtatások után ahelyett, hogy az nyerne, aki a legtöbbet költi, az fog nyerni, aki a legokosabban költ és ez jót tenne a sportágnak.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: