DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Brawn elmagyarázza, miért veszít a Mercedes

Ross Brawn, a Liberty Media tagja szerint a címvédő alakulatnak változtatnia kellene egy kissé a szemléletén, ha szeretné felhúzni a kesztyűt az egyre erősödő Ferrarival és Red Bull-lal.

Nem sokan fogadtak volna rá, hogy az év első három versenyéből egyet sem fog megnyerni a Mercedes. Már pedig ez a helyzet: kettő futamot Vettel nyert a Ferrarival, egyet pedig Ricciardo a Red Bull-lal. A Mercedesnek mindegyik hétvégén ott volt az esély a győzelemre, különböző okokból mégsem sikerült megszerezniük azt.

Ross Brawn szerint az energiaitalos alakulat bátorságát és rugalmasságát néha a Mercedesnek is fel kellene vállalnia: „A Red Bull egymás után közvetlen mindkét versenyzőjét behívta a második bokszkiállásra, szerencsét próbálva, míg a másik két csapat az élen harcolt egymással, és egyáltalán nem volt erre felkészülve. Úgy tűnik, hogy a szezon ilyen korai szakaszán a Mercedes megragadt a régi hozzáállásánál, ha a taktikáról van szó.”

„A Red Bull ezzel szemben sokkal rugalmasabb a taktikázásnál, és határozottan segít nekik az, hogy olyan versenyzőik vannak, mint Ricciardo és Verstappen, akik hajlandóak a változtatásokra, és alkalmazkodni tudnak a csapatuk hirtelen váltásaira. Ez a hozzáállás most is kifizetődött” - folytatta a brit szakember, aki a Red Bull alkalmazkodását tartja helyesebbnek.

 brawn-mercedes-hozzaallas-2018



Brawn úgy véli, hogy nem csak a taktika és a balszerencse az, ami látszólag eltüntette a Mercedes előnyét: „Mi történik a domináns csapattal a mostani F1-ben? Eddig a szezon mindhárom versenyén esélyesek voltak a győzelemre - emlékezzünk, Bottas vezetett is - de minden alkalommal elbukták azt. Az ellenfelek erősebbek, és úgy néz ki elérték azt a technikai határt, amit a Mercedes tartott az elmúlt négy évben.” Ha valóban így van, az kifejezetten jót tehet az F1-nek, és akkor már tényleg egy három frontos világbajnoki küzdelemről beszélhetnénk, amire nagyon rég volt példa az utóbbi években.

„Mit tehetnek azért, hogy fordítsanak? Drasztikus beavatkozás nem szükséges, viszont nyugodtnak kell maradniuk és kijavítani az apró hibákat, amik gyűlnek és a verseny elveszítéséhez vezetnek. Ugyanaz a csapat, ami az elmúlt években dominált, és nem felejtették el a Mercedesnél, mit kell tenniük a sikerért” - zárta az F1 vezetőségének tagja azzal, szerinte mi kellene ahhoz, hogy egykori csapata visszataláljon régi útjára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: