DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Barcelonában érkezik meg a 2018-as McLaren

Nem tévedés: Eric Boullier kijelentette, eddig nem láttuk a valódi idei McLaren-Renault-t, csupán a tavalyi gép fejlesztett változatát. A csapat számos hét késésben van ütemtervéhez képest.

Amikor az MCL33-at bemutatták, a McLaren kommunikációja úgy szólt, hogy a teszteken szereplő versenygép egy frissített 2017-es autó lesz, és a tulajdonképpeni 2018-as modell – egy átfogó fejlesztési csomag révén – a szezonnyitón debütál. A teszten jelentkező problémák azonban felülírták a McLaren terveit, és bár érkeztek újítások az első három nagydíjon, az átfogó csomag még mindig várat magára.

 „A 2018-as autónk Barcelonában érkezik meg, és nyilván azt reméljük, hogy az az autó lesz, amelyet várunk” – mondta az Autosport lapnak Eric Boullier, a csapat versenyigazgatója. „A mostani autónk megfelel a terveknek, nem marad el a kitűzött céloktól. Az ütemtervet azonban nem sikerült tartanunk: annak a verziónak, amely Barcelonában érkezik, Ausztráliában kellett volna bemutatkoznia. Azaz jelenleg igazából a tavalyi evolúciójával megyünk, és nem az új autóval.”



Boullier hozzátette, a csapat számára frusztráló, hogy négy nagydíjat nem a tényleges 2018-as konstrukcióval kell teljesíteni: „Igen, de ez ilyen. Tudtuk, hogy így lesz, ebből kell kihozni a legtöbbet. Eddig opportunisták voltunk, és sikerült is kihasználnunk a lehetőségeket, és mindkét versenyzővel annyi pontot szerezni, amennyit lehet. Egyszerűen frusztráló látni, hogy ilyen tempónk van a versenyen, de ugyanazt az időmérőn nem sikerül előcsalni.”

A McLaren jelenlegi 28 pontjával negyedik a konstruktőri pontversenyben, a csapat legjobb eredményei egy ötödik és két hetedik hely. Felmerül a kérdés, mennyivel lesz ütőképesebb a Spanyol Nagydíjon összeálló specifikáció: „Nincsenek elvárások, nincs szükség rájuk. Elég rég vagyok az F1-ben, hogy tudjam, csak akkor ünnepelünk, amikor a dobogón vagyunk, vagy annak legtetején” – tért ki a válaszadás elől a francia szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: