DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

A fiatal Vettel sem volt különb Verstappennél

Napjainkban Max Verstappent szokás a Formula-1 ügyeletes rosszfiújaként emlegetni, aki túl gyakran keveredik bele vitás esetekbe, de emlékszünk-e még, hogy annak idején Sebastian Vettel gúnyneve is „crash kid” volt?

vettel button 2010



A még mindig csak 20 éves holland pilóta kimagasló versenyzői tehetsége vitathatatlan, amit gyors sikereivel és autókezelésével korán bizonyított, ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy az elmúlt két évben, amióta a Red Bullhoz került, a kritikák többsége is rá irányul, hiszen többször is elkerülhető balesetekbe keveredett bele. Ilyen szempontból a 2018-as szezont kifejezetten rosszul kezdte: a szezonnyitó melbourne-i futamon már elkönyvelt egy megpördülést, aztán Bahreinben a Lewis Hamiltonnal való összeakadása okozta a versenye végét, majd legutóbb Sanghajban ismét majdnem bajszot akasztott Hamiltonnal, nem sokkal később pedig Sebastian Vettelnek koccant neki.

A közösségi oldalakon élcelődő tömegek nem mulasztották el felhívni rá a figyelmet, hogy Danyiil Kvjatot ennyiért már rég lefokozták volna, visszaküldve a Toro Rossóhoz, a Red Bull vezetősége azonban jóval toleránsabb Verstappennel, mint elődjével volt. A csapatvezető, Christian Horner a futamot követően mindenkit emlékeztetett arra, hogy első Red Bull-os éveiben bizony Sebastian Vettel is jobban vonzotta a bajt a kelleténél. 2010-ben a Mark Webberrel való isztambuli, valamint a Jenson Buttonnal való spái ütközése után magas balesetezési hajlama miatt „crash kid” néven kezdtek el róla beszélni a paddockban, végül mégis Vettel szerezte meg az azévi világbajnoki címet, amit aztán három további követett.

t1larg

„Igen, valóban elkövetett pár hibát” – mondta Horner Verstappenről a Kínai Nagydíj leintését követően. „De emlékszem, hogy amikor Sebastian is a karrierje ezen szakaszában járt, tőle sem volt szokatlan, hogy ilyen hibákat vétsen.”

Sokak jó pontként könyvelték el, hogy a futam után Verstappen első dolga volt bocsánatot kérni tettéért, elejét véve annak, hogy a médiában törjön ki a szópárbaj. „Teljes meggyőződésből hiszem, hogy ő egy kivételes tehetség” – folytatta a csapatfőnök. „Elég okos ahhoz, hogy felismerje, mely területeken kell még dolgoznia, és semmi kétségem nincs afelől, hogy meg is oldjuk ezeket.”

Emlékeztetőként pedig álljon itt Vettel korai éveinek két leghíresebb balesete:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: