DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Vettel: Verstappen hibája volt

Az időmérő edzés és a futam első harmada után Sebastian Vettelnek állt a zászló a Kínai Nagydíjon, végül azonban stratégiai hibák és a hollanddal való ütközés miatt alaposan visszaesett.

Fantasztikus utolsó körével orozta el a pole-pozíciót Sebastian Vettel a riválisok (leginkább Kimi Raikkönen) elől Sanghajban. Biztonságban érezhette magát a rajt előtt, ugyanis mellőle éppen csapattársa indulhatott, így kevésbé kellett tartania a második sorból startoló Mercedes-duótól.

A német meg is tartotta az első helyet, de a jégember visszaesett néhány helyet, így már Valtteri Bottas vált a fő üldözővé. A kerékcserékig nem is kellett izgulnia semmitől, ám a Mercedes egy korábbi kerékcserével ügyesen elévágott Vettelnek, így ekkor Bottas tűnt befutónak, a Ferrari csak megközelíteni tudta, igazán megtámadni nem.

A két Toro Rosso koccanása miatt érkezett a biztonsági autó, ami meg is keverte a kártyákat. A két Red Bull friss, lágy gumikat kapott, míg a Ferrarik és a Mercedesek maradtak a használt közepes keveréken. A bikák húzása zseniálisnak bizonyult, Daniel Ricciardo mindenkin átrágta magát és simán nyerte a futamot, Max Verstappen pedig egy lehetséges győzelmet dobott el magától, kétszer is hibázott, másodjára nagyobbat. Nekiment Sebastian Vettel autójának, emiatt büntetést is kapott, de így is ötödik lett, míg Vettel csak a nyolcadik, így ő húzta a rövidebbet.

Verstappen igen sok ponttól ütötte el Vettelt Kínában


„Csak az utolsó utáni pillanatban láttam meg őt, egy kicsit túl szélesen is kanyarodtam. Azt hittem, már korábban érkezik. Nem terveztem nagy ellenállást tanúsítani, mivel Danielnél (Ricciardo) már látszott, hogy nincs értelme, annyival gyorsabbak a friss abroncsokon” – elemezte a helyzetet Sebastian Vettel a Sky Sportsnak adott interjújában.

„Nem is akartam tönkretenni a versenyemet a hátulról előretörő fiúk miatt. De Verstappen hibázott, elfékezte magát. Ez a másik szélárnyékában időnként megesik, egyszerűen rosszul számolta ki a távolságot és tönkretette mindkettőnk versenyét”.

„Már nem annyira fiatal, de az ilyen akkor is megtörténik néha, ha már 300 versenyt teljesítettél. Az autón belül nagyon nehéz megítélni a pontos távolságokat. Ezeket muszáj észben tartanunk és mindenképpen elkerülni az ütközést. Nem estünk ki, ebben mindkettőnknek szerencséje volt” – tette hozzá Vettel.

A legjobban Lewis Hamilton jött ki ebből az incidensből, mivel így nemhogy pontokat veszített, hanem pontokat nyert Sebastian Vettellel szemben, ráadásul Max Verstappen utólagos, tíz másodperces büntetésének köszönhetően a brit még befért a holland elé, a Ferrari német pilótája azonban messze mögötte maradt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: