DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ricciardo: Fair előzés volt Bottas ellen

A boldog ausztrál cipőzéssel ünnepelte váratlan kínai sikerét, amely után nem győzött hálálkodni a stratégiával nagyot húzó Red Bullnak. Két finn állt társaságában a dobogóra, akik közül Raikkönen volt elégedettebb.

A tavalyi Azerbajdzsáni Nagydíj óta először – pályafutása során hatodszor – nyert Daniel Ricciardo, köszönhetően a Red Bull taktikai húzásának a biztonsági autós fázis során. A friss lágy abroncsokon a hatodik helyről gázolt keresztül a mezőnyön, és meg sem állt az első pozícióig.

„Nem tudom, hogy ez a legnagyobb-e a győzelmeim közül, nem szoktam besorolni őket. De az biztos, hogy váratlanul ért. 24 órával ezelőtt még azt gondoltam, hogy talán a rajtrács legvégéről indulunk” – nyilatkozott a dobogón Daniel Ricciardo, aki a siker örömére visszatért régi szokásához, a cipőből iváshoz. „Már az időmérő után köszönetet mondtam a fiúknak, de ismétlem, csodálatos munkát végeztek, köszönöm mindenkinek, a szerelőknek és egész csapatnak.”



„Hektikusan zajlottak a dolgok, a 11-es kanyarban haladtam, mikor mondták, hogy jön a biztonsági autó, kettős kiállást hajtunk végre. Nagyon gyorsan történt, de fontos momentum volt, a győzelem kulcsa” – beszélt a stratégiáról, majd a döntő, Valtteri Bottas elleni, 6-os kanyarban történt előzésről is beszélt: „Nagyon közel voltunk egymáshoz, de tisztességes, fair előzést hajtottam végre. Láttam, hogy védekezik, én pedig el akartam menni mellette. Tudtam, hogy lesz elég hely, és el tudok menni, mivel a gumijiamból kifolyólag előnyben voltam. Azt gondoltam, hogy meg fogom tudni csinálni.”

A második helyen beérő Valtteri Bottas érthető módon nem repesett az eredménytől: „Nagyon erősek voltunk egészen addig, amíg ki nem jött a biztonsági autó. Aztán valódi bajba kerültünk Daniellel, és a végén Kimivel is majdnem. Kicsit csalódott vagyok, mert mi mindent beleadtunk, amit csak tudtunk. Győzni akartunk, de ma nem jött össze. Úgy tűnt, mindent kézben tartunk, de ilyen a versenyzés, ez megtörténik” – mondta az egy héten belül másodszor győzelemről lemaradó Bottas, akinek remek versenyét a safety car érkezése tört meg.

A másik finn, Kimi Raikkönen futama sem alakult zökkenőmentesen. A második helyről startoló ferraris azonban hatodik pozícióba is visszaesett, így végül elégedett lehetett a dobogó legalsó fokával:

„Nagyon jól rajtoltam, az első kanyarokban aztán kicsit szenvedtem, pozíciót veszítettem. Később egyedül haladtam, nagyon sokáig régi gumikon voltam. Kis szerencsém lett azzal, hogy kijött a biztonsági autó. A végén szükség volt a frissebb gumikra, hiszen nem tudtuk volna megcsinálni, ha nem tartanak ki. Amikor viszont közel kerültem Valtterihez, hiába volt nagyobb a sebességem, nem lehetett előzni, ahhoz sokkal jobb gumik kellettek volna. De amit ki lehetett hozni belőle, azt kihoztam” – nyilatkozott a ferraris.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: