DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Két tényező miatt szenved a Toro Rosso Kínában

Egy hete Bahreinben még csodaszámba ment elsősorban Pierre Gasly teljesítménye, a sanghaji F1-es hétvégén azonban óriásit esett vissza a csapat – Brendon Hartley sejteni véli az okokat.

Pierre Gasly a múlt hétvégén az elképesztő negyedik helyet szerezte meg Bahreinben a Toro Rosso-Hondával, ám egyelőre úgy tűnik, Kínában közelében sincsenek ennek a teljesítménynek. A fiatal pilóta szombaton a Q1-ből sem jutott tovább, így érthető módon csalódottan értékelt: „Tudtuk, hogy nehéz elérni a top10-et, de arra számítottunk, hogy legalább a 11-12. helyek környékén leszünk és csak néhány tizeddel maradunk le. Úgy érzem, ma nagyot léptünk visszafelé tegnaphoz képest, rengeteg teljesítményt vesztettünk, amivel nem számoltunk.”

gasly-tororosso-sanghaj-2018-1



Gasly szerint a péntek este megejtett változtatások is rossz irányba vitték el az autó beállításait: „Teljesen megváltoztattuk az autó egyensúlyát, ezzel viszont elveszítettük a csomagunk erősségeit, rettenetesen trükkössé vált a vezetés. Majdnem baleseteztem a 8-as kanyarban délelőtt, ahogy a 10-esben. Nagyon eltűnt a hátsó tapadás, miközben tegnap ez volt a fő erősségünk: az autó stabilitása.”

Mindeközben csapattársa, Brendon Hartley is csupán a 15. rajthelyig jutott, de az új-zélandi sejteni véli a problémák forrását: „Nem hiszem, hogy sokkal előrébb végezhettünk volna, közel sem tudtuk azt a teljesítményt hozni a riválisainkhoz képest, mint Bahreinben. Személy szerint úgy érzem, a hőmérséklet és a szél a két legkomolyabb tényező – nem azt mondom, hogy tudom a válaszokat, de tendenciának tűnik a dolog, az ausztrál futamon is ugyanez történt.”

„Amikor melegebb van, mindig versenyképesebbek vagyunk, viszont minél szelesebb az idő, annál jobban szenvedünk a többiekhez képest. Rendkívül összetett az aerodinamika a Formula-1-ben, és a szeles idő elég meg tudja kavarni. A jó hír, hogy tudjuk, hogy komoly potenciál rejlik az autónkban, a kérdés az, hogy mikor tudjuk kiaknázni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: