DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Alapvető problémái vannak a Force Indiának

Az F1-es csapat idei autója önálló életet élve máshogy reagál a módosításokra, mint ahogy arra számítani lehet, ezzel jelentősen megnehezítve a fejlesztéseket. Megoldás egyelőre nincs.

Megszakadt a tavalyi év végén mutatott formája a Force India gárdájának, amely a 2018-as F1-es idény eddigi két versenyén mindössze egyetlen pontot tudott elkönyvelni magának. A visszaesés mögött olyan aerodinamikai problémák állnak, melyekre a mérnökök is csak a homlokaikat tudják ráncolni. A szélcsatorna és a CFD (áramlástani vizsgálat) adatai nem egyeznek az autó által produkált számokkal, így a VJM11-es nem úgy reagál a módosításokra, mint ahogy arra a tervezőasztalon számítani lehet. Andrew Green technikai igazgató számolt be a részletekről. 

 „Barcelona és Melbourne között kezdődhetett minden. Nem voltunk benne biztosak, hogy az autóról kapott adatok valósak-e, vagy sem. Elbizonytalanodtunk a jelenségen, ezért további teszteket kellett végrehajtanunk – eddig minden jel arra mutat, hogy valós a probléma, ezért most minden erőnkkel a megoldáson vagyunk, egyelőre eredmények nélkül. A versenyautóval van a gond, ami nem egyezik sem a csatornával, sem a CFD-vel. Utóbbi kettő megegyezik egymással, de sajnos egyik sem valódi értékeket produkál.”

 forceindia-vjm11-szerel



Egészen pontosan az autó hátsó felén merült fel a probléma, a karosszéria ugyanis ingadozó mértékben termeli a leszorítóerőt. Ez jelentősen kihat az autó egyensúlyára, és a hátsó gumik kezelését sem könnyíti meg. „A nulláról kezdve valószínűleg azonnal meg tudnánk ezt oldani, de nem kezdhetjük elölről, hiszen már megépítettük az autót” – tette hozzá Green.

Bob Bell, a Renault technikai részlegének vezetője meglepődött a Force India nagymértékű visszaesésén, ám szerinte időnként előfordulnak az ilyen jellegű botlások. Úgy látja, hogy bármelyik csapat hamar kimászhat a gödörből, ha egyszer rátalált a probléma forrására.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: