DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Brawn: Megvan a kvalifikációs futam szépsége

Az F1 vezetősége igyekszik úgy formálni a sportot, hogy az a nézőknek kedvezzen - ennek egyik összetevője a kvalifikációs futam ötlete, ami anélkül fűszerezné a hétvégéket, hogy azok művivé válnának.

Folyamatosan zajlanak a Formula-1 2020 utáni jövőjéről szóló tervezgetések, hiszen egyre fogy az idő az új szabályok lefektetésére. A tulajdonos Liberty Media minden téren fel szeretné rázni a száguldó cirkusz működését, egyik szokatlan javaslata pedig a szombati időmérő leváltása egy kvalifikációs futamra. Az ötlet elsőre (és másodikra is) idegennek hat az F1-ben, ám Ross Brawn, az F1 vezetőségének egyik tagja szerint több előnye is van a módszernek: egyrészt érdekes lenne, másrészt vasárnapra is izgalmasabbá tenné az eseményeket.

horner_brawn



„Megkérdeztük a részvényeseink egy jó részétől, hogy mi a véleményük a versenyhétvégékről. Arra voltunk kíváncsiak, hogy van-e lehetőségünk a csapatoknak pénzügyileg segíteni, tudunk-e a promótereink számára jobb show-t nyújtani és fel tudjuk-e rázni anélkül a futamokat, hogy azok művivé válnának. Ha természetes módon tudnánk kissé megkavarni a versenyt, akkor érdemes lenne kivizsgálni a dolgot. A plusz egy verseny a csapatokat is érinti, de a teljes képet kell néznünk.”

A Liberty Media pénteken mutatta be átfogó elképzeléseit az F1 jövőjéről a csapatoknak – Brawn szerint ennek minden pontjával a jobb szurkolói élményt célozták meg. „Ahelyett, hogy belül vizsgálódnánk, kívülről kell tanulmányoznunk, hogy mivé kell válnia az F1-nek. Magunk mögött kell hagynunk a csapatok egyéni érdekeit. A bevételi modellünk egészen új, és végre a költségplafont is eléjük tárhattuk.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: