DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Bomlasztják az F1-et az FIA-s igazolások

Az utóbbi időben már a második FIA-s szakember szerződik F1-es gárdához úgy, hogy korábbi munkakörében kívülről látott bele a csapatok működésébe. Ez hamar bizalmatlanná teszi a felek közötti viszonyt.

Az utóbbi időszakban két FIA-s szakember karrierváltása is indulatokat váltott ki különböző Formula-1-es csapatokból: Tavaly a technikai ellenőr Marcin Budkowski írt alá a Renault-hoz, a napokban pedig a helyettes versenyigazgató Laurent Mekies lett papíron a Ferrari új tagja. A fenti két istálló riválisai félelemmel vegyes dühöt éreznek most, hiszen korábban Budkowski a csapatok legféltettebb titkaiba látott bele, míg Mekies azután írt alá a Ferrarihoz, hogy a csapatok szóban megegyeztek: FIA-tól munkaerőt elszívni nem fair. A Sauber csapatvezetője, Frederic Vasseur szerint ez aláássa a szövetség és a csapatok közötti bizalmat.

 vasseur-portre-2018



„Szégyen, hogy az FIA nem tudja megtartani az embereit. Marcinra tisztán emlékszem, távozása előtt két héttel még minden szélcsatornát végigjárt, Laurentnek pedig hiába a biztonság volt a szakterülete, részleteiben ismeri minden egyes autó felépítését. Rendkívül nyitottnak kell lennünk az FIA-val, de ez egy idő után bizalmatlanságot fog szülni. Ebből könnyedén felfordulás lehet” – nyilatkozta a Motorsportnak.

Otmar Szafnauer, a Force India műveleti igazgatója a Ferrari álláspontját kérdőjelezte meg, ugyanis Mekies megszerzése előtt Sergio Marchionne, a Ferrari-elnök is a fenti megállapodás mellett kardoskodott. „Szerintem minimum egy évnek kellene eltelnie, míg Mekies távozik az FIA-tól, és átmegy a Ferrarihoz. Nehéz megakadályozni azt, hogy mozgás legyen a szövetségtől a csapatok felé, de ennyi időnek elégnek kellene lennie ahhoz, hogy a szellemi tulajdonokat ne tudják magukkal vinni. Mit árul ez el az úriemberekről? Korábban Marchionne is a megegyezést hangoztatta. A következő megbeszéléskor ezt szóvá fogom tenni.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: