DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Horner: A versenyzők képességei mit sem érnek

Hatalmas költségek, csapatok közötti nagy különbségek, a pilóták háttérbe szorulása a technika előtérbe kerülése miatt. Christan Horner ezeken változtatna, hogy az F1 ismét a „régi” lehessen.

Nincs egyszerű dolga a Liberty Mediának, aki folyamatosan azon dolgozik, hogy a száguldó cirkusz minél izgalmasabb legyen. A 2017-es szezon ugyan abban eltért az előzőektől, hogy most már két csapat versenyzője küzdött a bajnoki címért, de a többiek így is messze elmaradtak a Mercedestől és a Ferraritól (egyedül a Red Bull tudta valamelyest tartani velük a lépést).

Az ausztrál szezonnyitó után úgy tűnik, ez idén sem lesz másképp. Bár a középmezőny tagjai közelebb kerültek egymáshoz, kérdés, hogy meg tudják-e oldani az előzések problémáját. Christan Horner elárulta, szerinte mik a Formula-1 legnagyobb gondjai: „Számomra a legkárosabb dolog az utóbbi évben a jelenlegi motorszabályok bevezetése volt. Ha teljes egészében nézzük az F1-et, akkor a szabályok a váz és az erőforrás szempontjából is bonyolultak. Ez pedig költségekhez, sokrétűséghez és a csapatok közötti különbségekhez vezet. Én az egyszerűsítés mellett állok.”

„A motorokkal és a vázzal is ezt kellene tenni: visszatérni az alapokhoz, ahol a versenyző képességei kerülnek előtérbe. Jelenleg nem ez a helyzet, de ezt kellene követni, ha azt akarjuk, hogy a legjobb pilóták harcoljanak egymással” - magyarázta a brit szakember, milyennek kellene lennie az ideális Formula-1-nek.

 horner-a-valtozasokrol-2018



Sokszor felvetették már a költségsapka ötletét, a Red Bull csapatvezetője most ismét előállt a dologgal: „Úgy gondolom, hogy mindig lesznek tudásbeli különbségek a csapatok között, de ha mindenki azonos költségvetéssel rendelkezne, mindig lenne valaki, aki jobban teljesít, mint a másik. Erről szól a versengés, és ezt látjuk más sorozatokban.”

„Szerintem az a legnagyobb probléma az F1-ben, hogy jelenleg a szabályok hatalmas költségeket és teljesítménybeli különbségeket generálnak” - zárta mondandóját Horner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: