DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Grosjean visszaszólt a Haas elleni kritikákra

Nem elég, hogy kiestek az F1 szezonnyitójáról, a riválisaik most még összeesküvéssel is vádolják az amerikaiakat. Ferrari-másolatnak nevezték őket, amit Grosjean elutasít.

Több Formula-1-es csapat is tűz alá vette a Haas istállóját azután, hogy a tavalyi eredményükhöz képest óriásit erősödve hirtelen top 5-ös helyezésért versenyeztek a szezonnyitón. Köztudott, hogy az amerikai kiscsapat szoros kapcsolatban áll a Ferrarival, ám Grosjean szerint egyáltalán nem fair a haasos mérnökök teljesítményét azzal lealacsonyítani, hogy az idei munkájukat egyszerűen egy Ferrarinak bélyegzik meg. „Minden alkalommal ez van, ha gyorsak vagyunk” – panaszolta a francia. „Tavaly is ez ment, Ferrari ’B’-nek neveztek minket. Ugyanazt a motort, váltót és felfüggesztést használjuk, mint ők, de nem szép dolog ezt mondani arra a kemény munkára, amit az idei típusba a mérnökök beletettek.”

grosjean-action-ausztralia



Idén harmadik szezonját kezdte meg a Haas, és valóban szokatlan a Formula-1-ben, hogy egy körülbelül 250 fős istálló ilyen rövid időn belül képes felülemelkedni a több mint 600 főt számláló Renault-n vagy a tíz éve építkező Force Indián. Míg a többiek morgolódnak, Grosjean azt vallja, hogy pont ez tesz jót a sportágnak. „Szerintem jót tesz az F1-nek az, ahogy a csapatot működtetjük és ahogy a Ferrarival kapcsolatot alakítottunk ki. Azt mutatja, hogy rövid időn belül is szép eredményeket érhet el az, aki ide megérkezik. Természetesen nem itt tartanánk, ha mindent a nulláról kellene kezdenünk, a Ferraritól szerzett alkatrészek nagyon fontosak számunkra. Ez az egész helyzet azt példázza, hogy egy fiatal csapatnak is lehetnek sikerei.”

Az amerikaiak ellen intézett szavak egyébként nem egyszerű kritikák, a Force India egyenesen az FIA-t kérte meg arra, hogy vizsgálja felül a Ferrari és a Haas kapcsolatának legalitását. Hirtelen nagyok sok ellenséget szerezett magának Gene Haas alakulata,  hirtelen feljavuló formájuk a három nagy csapaton kívül vélhetően az összes többi istállót bosszantja. Nagy kérdés, hogy vajon az FIA talál-e bármilyen vétséget, vagy a kezdeményezés utólag mindössze egy erőfitogtatásként fog hatni. Akárhogy is, Grosjeannak igazat kell adnunk: ezzel az okos húzással a Haas egy csettintésre felzavarta az F1 vizét, aminek mi nézőként csak örülhetünk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: