DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Stroll szerint a Williamsszel versenyezni sem lehet

Egy utolsó előtti helyezés és egy kiesés a Williams mérlege a szezon első futamán. Lance Strollt kiábrándítja a helyzet, Szergej Szirotkin viszont még ennyit sem tud mondani, miután egy zacskó tönkretette a napját.

Azt követően, hogy a Williams tinédzser pilótája az időmérőt követően elégedetten beszélt az Ausztrál Nagydíjon megszerzett 14. rajthelyéről, sejteni lehetett, hogy a két fiatallal rajthoz álló csapatnak a futamon sem fog túl sok babér teremni. Ez pedig így is történt, Stroll az előtte történt kiesésekkel együtt is csak tizennegyedikként látta meg a kockás zászlót, vagyis a futamon hátrafelé haladt a rangsorban. A kanadai összegzéséből pedig azonnal kitűnik, hogy elég lesújtó véleménye van a csapat helyzetéről.

stroll



„Az első körben nem a megfelelő beállításban volt a motor, emiatt kapott el [Esteban] Ocon. Emellett nem áll rendelkezésünkre az az extra teljesítmény, ami a biztonsági autós újraindításoknál szükséges, ezért veszítettem egy helyet [Charles] Leclerc-rel szemben” – sorolta. „Alapvetően csak próbáljuk eljuttatni az autót a célig ahelyett, hogy versenyeznénk vele. Nagy problémáink voltak, amelyek miatt rengeteg időt veszítettünk. Remélem, hogy Bahrein előtt megtaláljuk a megoldást.”

Az újonc Szirotkin a futam első kiesője volt, hiszen mindössze négy kört tudott megtenni, mielőtt az autó hidraulikájának elszállása miatt kénytelen volt kiállni. A Williams technikai igazgatója, Paddy Lowe gyanúja szerint egy nejlonzacskónak kellett okoznia ezt a minden előjel nélkül kialakult meghibásodást, amely felakadt Szirotkin autójára és eltömítette a hátsó fékek hűtőnyílását, egy kisebb tüzet is kiváltva.

Az orosz pilóta így nem is vezethetett annyit, hogy az autóra tudjon panaszkodni, inkább a hiányzó versenykilométereket sajnálja. „Hát, ez nem a vártak szerint alakult, és még csak nem is az eredményekről beszélek, hanem a tanulásról, amit szerettünk volna lefolytatni. Kár érte, és elég csalódott vagyok. Nem a könnyebb hétvégéim egyike volt ez, pedig fontos lett volna most erős versenyt teljesíteni” – mondta az F1 történetének harmadik orosz versenyzője, majd kitért a zacskós esetre is.

„El sem hiszitek, mi történt! Egy műanyag szendvicses zacskó akadt be a jobb hátsó fékcsatornába. Az autón még mindig megtalálhatóak a darabjai. A 3-4. kör környékén ez durván túlhevítette a fékeimet, a hőmérséklet felszökött és minden fék elszállt. Végül a pedál már egyáltalán nem működött. Szerencsére nem volt fal a közelben, így egészben maradt az autó."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: