DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Bottas elmondta, miért nem tudott előzni

Sokan arra számítottak, hogy a szombaton a Mercedesét összetörő finn autója fölényét kihasználva könnyedén felzárkózik az F1-es Ausztrál Nagydíjon, ez azonban nem így történt.

Valtteri Bottas az időmérő utolsó szakaszában elkövetett hibájának és az azáltal kiváltott váltócserének köszönhetően mindössze a 15. helyről kezdhette meg az évadnyitó Formula-1-es futamot. A finn annak ellenére sem tudott gyorsan feljebb zárkózni, hogy a Mercedes tűnt egész hétvégén a legerősebb autónak: a virtuális biztonsági autós fázisra is szükség volt ahhoz, hogy végül a nyolcadik helyen érjen célba. A leintést követően a tavaly három győzelmet szerző pilóta elmondta, mi okozta a nehézségeit:

bottas-melbourne-futam-dppi-2018-1



„Számítottunk rá, hogy nehéz dolgunk lesz, és tudtuk, hogy nagy sebességkülönbség kell az előzéshez, ha az előttünk haladó nem hibázik, főleg abban az esetben, ha egy egész boly megy előttünk, mint ahogy az az én esetemben volt a teljes második etap során” – magyarázta Bottas a Motorsport.com szakoldal hasábjain.

„Nem sok minden történt, ami segített volna rajtam. Talán a VSC-fázissal nyertem egy kicsit, mivel az alatt álltam ki kerékcserére, de azt leszámítva elég frusztráló verseny volt, mivel jó volt az autónk, mégsem tudtunk semmit csinálni. Ráadásul a túlmelegedés is rettenetesen hátráltatott minket. Úgy vélem, valamit félreszámolhattunk a hűtést illetően, ezért nem tudtam elég ideig közel maradni az autókhoz és nyomást gyakorolni rájuk. Nagyjából két körig bírtam, aztán vissza kellett vennem és újra megpróbálnom.”

A finn szerint a Mercedesnek már nincs akkora a többi erőforrással szemben, mint korábban, ezért is volt nehéz az előzés: „Már nem olyan jelentős a különbség motorerő terén. A Renault-val szemben még mindig van előnyünk, de már nem annyira nagy, ráadásul az autók jók a kanyarokban, ezért nem igazán tudtam közel kerülni hozzájuk. Sokkal közelebb vannak egymáshoz a csapatok, ez is nehezítette a dolgomat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: