DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamilton: Lakótelepről lehetetlen bekerülni

Az autósport rendkívüli költségeket kíván a résztvevőktől. Ez azonban nem kizárólag a résztvevő istállókra igaz, hanem a bekerülni kívánó fiatalok is ezzel találkoznak a kisebb kategóriákban.

Lewis Hamilton nem igazán lelkesedik amiatt, hogy az elmúlt időszakban még inkább elérhetetlenné vált a kispénzű emberek számára, hogy fiatalon megmutathassák tehetségüket, akár a gokartpályán is. Már a bekerüléshez is komoly pénzösszegre van szükség, pedig az még nagyon messze van a Formula-1-től. A Formula-1-es istállók éves költségei pedig úgyszintén elképesztő magasságokba emelkedtek.

Ugyanakkor a gazdag családok gyerekeinek nem jelent problémát egyik kategóriából a másikba lépni, mivel rendelkeznek a megfelelő anyagi háttérrel. A költségek egyre csak nőnek, néhány gokart-juniorcsapat költségvetése máris hat számjegyű (fontban), ide nem lehet csak úgy bekerülni.

A Brit Motorsport Szövetség (MSA) szerint 30%-kal csökkent a gokartozó fiatalok száma az országban 2007 óta. Ráadásul a létszám kevesebb, mint 12%-a huszonegy éven aluli. „Nem hiszem, hogy ez leküzdhetetlen probléma, de olyasvalami, amivel foglalkoznunk kell a lehető leggyorsabban. Különben hogyan találhatnánk rá a következő Lewis Hamiltonra?” – tette fel a kérdést David Richards, korábbi F1-es csapatfőnök.

Hamiltonnak és Rosbergnek is sikerült, ami sokaknak nem


„A következő években az MSA egyik fő feladata lesz erre megoldást találni, hogyan tehetnénk elérhetőbbé, hogyan állíthatnánk meg a túlzott bürokratizálódást, valamint fenntarthatóvá ezeket a sorozatokat. Ha a részvétel előtt ilyen hatalmas akadályok vannak, akkor valószínűleg az igazi tehetségeket sem tudjuk kiszűrni, tehát nem a legjobb emberek kerülnek felsőbb kategóriákba. Ez az akadály jelenleg létezik, el kellene bontanunk” – folytatta Richards.

Lewis Hamilton maga is elismeri, hogy anyagilag megengedhetetlenül drága jelenleg a versenyzés már az alacsonyabb kategóriákban is. „A versenyzés hihetetlenül drága lett. Úgy vélem, a stevenage-i lakótelepről sokkal nehezebb bekerülnie bárkinek is. Sőt, szinte lehetetlen, mert egyszerűen nincs meg hozzá a pénzük” – erősítette meg Richards szavait a négyszeres világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: