DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Három topcsapat szétzúzza a világot

Hosszú évek óta a három élcsapat dominál a Formula-1-ben. Egyre valószínűbb, hogy ez 2018-ban is így megy tovább. Hogy pontosan mekkora fölényben vannak? A számok egészen ijesztőek.

A turbóéra megjelenésével, 2014-től kezdve a középcsapatok nem sok sót ettek meg a nagyágyúk mellett. A jelek szerint az erőviszonyok bebetonozódtak, akik elől voltak, évek óta stabil előnnyel elől is maradtak, a többiek lemaradása viszont változatlanul akkora, hogy a dobogó is szinte elérhetetlen távolságban van tőlük.

A Renault ügyvezető igazgatója amiatt morgolódott, hogy már a szezon kezdete előtt pontosan tudható, ki lesz a világbajnok, annyira nagy lesz a Mercedes fölénye. A franciák gyári csapata 2019-ben gondol arra, hogy talán egy futamgyőzelem meglehet, 2020-ban pedig a világbajnoki címért mennének.

Egyelőre ott tartunk, hogy 2015-től kezdve félelmetesen elhúzott a többiektől a Mercedes-Ferrari-Red Bull trió. Normális esetben az első hat helyen ez a három istálló osztozik, valami egészen különlegesnek kell történnie ahhoz, hogy bárki más az első háromba kerülhessen. Ezt a statisztikák is alátámasztják.

Jellemző kép tavalyról, elől a három nagy, a többiek csak lemaradva csatáznak


Mathias Brunner szakíró összehasonlította a három topcsapat, valamint a maradék hét istálló 2017-es eredményeit. A statisztikai adatok megrázóak.

Pole-pozíciók
Mercedes: 15
Ferrari: 5
Topcsapatok - többiek: 20:0

Első soros rajtok
Mercedes: 19
Ferrari: 18
Red Bull: 3
Topcsapatok - többiek: 40:0

Futamgyőzelmek
Mercedes: 12
Ferrari: 5
Red Bull: 3
Topcsapatok - többiek: 20:0

Dobogós helyek
Mercedes: 26
Ferrari: 20
Red Bull: 13
Williams: 1
Topcsapatok - többiek: 59:1

Vezető helyen töltött körök
Mercedes: 714
Ferrari: 324
Red Bull: 156
Topcsapatok - többiek: 1194:0

Leggyorsabb versenykörök
Mercedes: 9
Ferrari: 7
Red Bull: 2
Force India: 1
McLaren: 1
Topcsapatok - többiek: 18:2

Emlékszünk-e mikor nyert utoljára ezen három istállón kívül más? Egészen 2013 elejére kell visszamennünk, amikor Kimi Raikkönen egy Lotus-Renault-val, Ausztráliában a dobogó tetejére állhatott.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: